Ma 2018. november 19. hétfő, Erzsébet napja van

Hardcore, élet, Positive Mental Attitude

Létezik a metálnak egy sajátos válfaja, amelynek elsődleges célja a pozitív életérzések kivetítése, közvetítése. Érdekel ennek a látszólagos ellentmondásnak, bizonyos fokú kontrasztnak a szellemisége, ezért készítettem internetes interjút Kovácsházi Attilával, a Positive Mental Attitude nevű zenekar énekesével.

- Zeneileg mennyiben tér el, mennyiben más, miben emelkedik ki a PMA muzsikája a hardcore átlagától, ha eltér egyáltalán? 

- Nagyon merem remélni, hogy semmiben, igyekszünk azokat a témákat „előszedni” amiket a műfajban a legjobban szeretünk.

- A muzsika vagy a szövegi mondanivaló a hangsúlyosabb nálatok?

- A szöveg hangsúlyosabb, de az biztos, hogy a zenével együtt lesz kerek a dolog.

- A szövegeitek üzeneteket hordoznak. Ez műfaji sajátosság, vagy a ti specialitásotok?

- Mondhatnám, hogy az összes dal, aminek szövege van, üzenetet kellene, hogy hordozzon, de tudom, hogy ez nem így van. A Punk-Hardcore-nak ez mindenképpen egy sajátossága. Bár mostanában (itthon is) rengeteg olyan banda van, ami igazából nem üzen semmit, elbújik valamilyen érzés mögé, általában keserűség, önsajnálat, kritika stb. de nem reflektál, csak úgy van.

- Lehet tudni, milyen hatásfokkal érnek célba ezek az üzenetek?

- Egyelőre nagyon friss zenekar vagyunk, de annyit biztosan tudok, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal több, mint 20 éve próbálok üzenetet közvetíteni a színpadon, de ebben a 20 évben összesen nem kaptam annyi biztató és köszönő levelet, mint a lemezbemutató koncert estéjén. Szóval ez lehet egy mutató.

- Olyan kérdésekről, problémákról is szóltok, amelyekkel bizonyos életszakaszaiban előbb-utóbb szembesülni kénytelen az ember. Egy-egy ilyen lehet figyelmeztető jel azok számára, akiknél még nem jött el a szembesülés ideje?

- Igazából nem célunk a szembesítés, ha valaki megérti a szövegeinket, akár azért mert már találkozott hasonló problémával és tetszik neki ez a dolog, akkor annak nagyon örülünk.

Én mindig azt szoktam mondani, ha egyetlen embernek hozzátesz a PMA az életéhez, akkor már jó úton járunk, ha egyetlen embert kiemel a kilátástalannak hitt helyzetből, akkor minden erőfeszítést megért.

- A lemezeteken a számok címei túlnyomó többségét az USA egyes városainak nevei adják. Ez egyfajta tiszteletadás részetekről vagy több annál, esetleg más jelentéssel bír?

- Igen ez mindenképpen tiszteletadás is, másrészt ezek voltak a dalok munkacímei és annyira megtetszett mindenkinek, hogy úgy döntöttünk így marad.

- Mi döntött abban a tekintetben, hogy melyik város neve legyen a cím az egyes esetekben, hiszen nincs erre vonatkozó direkt utalás?

- Volt erre gondolatom az elején, el is kezdtem összevariálni a szövegeket, hogy pl.: Philadelphia legyen az a dal, ami a barátságról szól stb.

Aztán abban maradtunk, hogy ezen nem kellene annyit agyalni, maradjon meg ez a szám cím dolog egy érzésnek és így maradt.

- Mit tapasztaltok a koncertjeitek során: valóban leszálló ágban a metál ha abban van egyáltalán, vagy többé-kevésbé kineveli a közönség a saját utánpótlását?

- Szerintem van utánpótlás, korábban kevésbé hittem ezt el, de a jó dolgok végül mindig célba érnek.

- Hogyan érhetik el a lemezeteket az érdeklődők, illetve  a vásárlók?

- Az első lemez, ami tartalmazza a kislemezt is, jelenleg tőlünk szerezhető be, de YouTubeon is hallgatható ott néhány dalhoz klip is van, illetve most még a bandcampen ( https://positivementalattitude.bandcamp.com/ ) de folyamatban van a Spotify / Deezer / Apple Music stb. elérések biztosítása is.

- A Tisztán A Cél Felé nevű zenekar egyfajta példakép számotokra, vagy „csak” egy tapasztalt banda, amelyikkel  együtt turnéztok? Ha az előbbi, akkor miért?

- Mielőtt neki kezdtünk volna a koncertsorozatnak ők voltak az elsők, akik meghívtak magukhoz Egerbe. Ott beszélgettünk arról, hogy lehetne pár közös buli. Mondjuk úgy ez a klasszikus elhívtak mi pedig visszahívtuk őket dolog.

- Játszottatok már az A38-on is. Várható-e hasonló nagykoncert tőletek a közeljövőben?

- Május 25-én játszunk a The Grenma előtt a Barba Negra Trackben, utána őszig dolgozunk az újabb anyagon és persze nyaralunk. :) Persze ha kapunk valamilyen meghívást annak eleget fogunk tenni, de ennél nagyobb koncert most nincs kilátásban.

- Közeleg a fesztivál-időszak.  Melyeken lehet majd biztosan látni titeket?

Idén nem tervezünk fesztiválokat, talán jövőre.

- Végül egy komolytalan kérdés: milyen érzés, hogy a zenekarod nevében a tiéd (Atti) is benne van?

- Hát ebbe még soha nem gondoltam bele  most, hogy rávilágítottál, nagyon tetszik! 

olasz