Ma 2019. március 22. péntek, Beáta napja van

RICHARD HALLEBEEK One Voice

Tulipánok helyett egy csokor fúziós kompozíciót kötött színes csokorba a holland gitármester.

Richie régi barátunk, legalább két évtizede megkülönböztetett figyelemmel kísérjük gazdag pályafutását, nem véletlenül, a ’95-ben megjelent, Antti Kotikoski finn gitárossal közösen készített Generator albumára rögtön felkaptuk a fejünket, olyan ígéretes fúziós muzsikával robbant be. Kivételes felkészültségén nem csodálkoztunk, hiszen Konzervatóriumot végzett Amszterdamban, majd egy évig a világhírű Musicians Institute hallgatójaként csiszolta tudását Los Angeles-ben, azóta is folyamatosan képzi magát, miközben hosszú évek óta tanít, oktató dvd-ket ad ki, zeneelméleti kurzusokat tart.

2005-ben jött ki Project albumával, amelyen olyan fúziós gitárikonokkal szerepelt együtt, mint az ausztrál Brett Garsed, vagy az azóta sajnálatosan fiatalon elhunyt, valóban utolérhetetlen Shawn Lane, a produkció valódi ínyencség minden fusion-rajongó számára, embertelen gitározások ejtik ámulatba a gyanútlan emberfiát.

Négy évvel később két barátjával – Frans Vollink bassz és Sebastiaan Cornelissen dob – közös One Spirit névre keresztelt formációja rukkolt elő egy letisztult, finom, légies fúziós muzsikával, hogy 2013-ban megjelenjen a RH Project II, Richie talán legnagyobb eddigi vállalkozása: a sodró lendületű, elsöprő erejű fúziós cédén olyan egyéniségeket rántott be egy-egy táncra, mint Alex Machacek, Jose De Castro, Guthrie Govan, Eric Gales, Kiko Loureiro, Andy Timmons, Greg Howe, de a jó öreg Randy Brecker is fúj a produkcióban, amely méltán aratott nagy nemzetközi elismerést.

Barátunk ezúttal trióban mesél (Frans Vollink bassz és Niels Voskuil dob), több nótában is gitár szintetizátort akasztott a nyakába, de a billentyűs hangszereket is ő kezeli. Nyolc kompozíció fészkel a cédén, nagy meglepetés nem éri a hallgatót: a főszereplőtől megszokott világot kapjuk. Aprólékosan kimunkált szerzemények, a Richie-re jellemző elszállós témákkal és költőien szárnyaló, légies szólókkal. A régi barát, Frans basszusjátéka ezúttal is rendkívül ötletes, a nagy példakép, Allan Holdsworth tiszteletére írt SOL 51 előtt külön fejet hajtunk.

A holland gitármester újfent a védjegyévé vált RH-minőséggel ajándékozta meg a fusion hívőket, játéka ezúttal is valódi élmény.

(szilágyi)