Ma 2019. május 20. hétfő, Bernát, Felícia napja van

Tóth Bagi Csaba: Sok munkával előre

A honi zenei élet egyik legszimpatikusabb tagja, aki büszke vajdasági magyarságára, szinte mindig járja a világot, egy valódi világsztár munkatársa, Balkán Uniója pedig valódi csemege - Tóth Bagi Csabával váltottunk néhány szót.

Mivel töltöd az idődet mostanság?

December közepe óta itthon vagyok, Szegeden élünk. Gyakorolok, mostanában főleg akusztikus gitáron, de sokat kísérletezek az elektromos gitárjaim hangzásával is, mert mindig lehet rajta javítani valamit.  Időnként persze stúdiózok, saját részünkre és másoknak is. Most éppen egy gitáros barátom, Kevin Seddiki lemezét kevertük, ami Kyamata néven fog megjelenni.

Több mint egy évtizede vagy Al Di Meola „jobb keze”.

Igen… Több, mint tíz éve dolgozom Al-lal. Gitártechnikusként kezdtem, jelenleg pedig turné- és produkciós menedzserként illetve hangmérnökként segédkezem, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen mindent csinálok, amire szükség van, hahaha.

Mi a helyzet a Mesterrel?

Februárban jelenik meg az új lemeze, Opus címmel és rengeteg koncertnek nézünk elébe az öreggel 2018-ra. Észak- és Dél-Amerika, Európa, szóval utazásban nem lesz hiány.

Utolsó albumod (Balkan Union) tavaly jött ki, milyen a fogadtatása?

Rengeteg munkát fektettünk bele és számomra minden perc megérte, mert egy igazi világzenei jazz-rock lemezt sikerült csinálnunk, amit szerettünk volna és megállja a helyét a nemzetközi zenei piacon, képviselve a magyar és balkán népzenét. Számomra sokat jelent, hogy a lemez és a Balkán Unió zenekar elnyerte példaképeim és kedvenc zenészeim tetszését, olyanokét, mint Gonzalo Rubalcaba, Al Di Meola és Dave Weckl, de a hazai és nemzetközi közönség is nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadja. Bemutattuk New York-ban, a New York Gypsy Festival keretében, Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és nagy örömmel a tavalyi Nisville Jazz Fesztiválon, Szerbiában, Mike Stern vendégszereplésével.

Mely kritikákra vagy a legbüszkébb?

Számomra magáért beszél, hogy korunk egyik legnagyobb zongoristája, Gonzalo Rubalcaba elfogadta meghívásunkat, hogy vendégszerepeljen a lemezünkön. Álmodni sem mertem volna ilyenről, bár Butch Thomas véleménye is érdekes volt számomra, aki a Jaco Pastorius Big Band zenei vezetője és szaxofonosa volt, valamit a ’90-es években Sting zenekarával turnézott. Ő azt mondta, hogy rengeteg féle zenét játszott már, de ehhez hasonlóval sem találkozott soha és nagyon izgalmas számára egy ilyen újdonsággal találkozni. Ez azért maradt meg bennem, mert igazolja, hogy a magyar és balkán kultúra kuriózumnak számít a nagyvilágban és feladatunk, hogy megismerjük, ápoljuk és megmutassuk a világnak.

Aligha tévedek, ha úgy vélem, nincs időd más csapatokra…

Valóban, az elmúlt pár évben csak a Balkán Unióra koncentráltam. Főleg, mert úgy érzem, ez igazán hiteles tőlem, meg persze azért is, mert az Al-lal való munka mellett tényleg nem marad időm más zenekarokra.

Készülsz új albumra?

Egy ideje már barátkozom a gondolattal, hogy a Balkán Unióval csináljunk egy akusztikus lemezt, mert kíváncsi vagyok, hogy mit lehet kihozni belőle. Az az ötletünk, hogy az idei évben havonta megjelentetünk egy-egy számot, majd az év végen megjelenik a teljes album. Az első kiadvány január 31-től lesz elérhető online, mely a Kiara’s Dream című számunk zongora - gitár változata, Gonzalo Rubalcaba vendégszereplésével. (https://itunes.apple.com/hu/album/kiaras-dream-acoustic-single/1338683507). Ezen kívül Frey György barátommal dolgozunk egy magyar nyelvű pop lemezen is, ami nagyon izgalmas számomra, hiszen teljesen máshonnan, más megközelítésből állunk a zenéhez. 

Mi lesz az év legnagyobb dobása?

Nem tervezünk nagy dobást, úgy érzem, ezeken már túl vagyunk a elmúlt öt év munkásságával, gondolok itt a megjelent lemezeinkre és a koncertjeinkre, Mike Stern, Trilok Gurtu és Al Di Meola közreműködésével. Idén a minél több koncert a célunk a Balkán Unióval, azaz Nagy János, Máthé László, Kertész Ákos és Borbély Mihály barátaimmal, itthon és külföldön egyaránt. 

Mennyire követed figyelemmel a magyar zenei életet?

Tavalyról a Honeybeast - Védtelen című száma a hazai kedvencem.

A leggyakrabban hallgatott albumok?

Tigran Hamasyan, mint előadó és Esperanza Spalding - Emily’s D + Evolution című lemeze voltak  a legnagyobb kedvenceim a tavalyi évben. Sokat zenét hallgatok, keresem az újdonságokat, de még így is, hogy a mai világban egy kattintással szinte bármilyen zene elérhető, nehezen találok olyanokat, amelyek igazán megfognak. 

A legjobb koncert?

Az elmúlt tizenkét évben Al Di Meolán kívül nem sok koncerten voltam, szóval Al Di Meola!!! Pár éve volt szerencsém élőben hallani Paco De Lucia zenekarát, az felejthetetlen élmény számomra, valamint Gonzalo Rubalcaba triója a Munchen-i Bayerisher Hofban. 

Mit gondolsz a netes letöltésekről?

Szerintem nincs értelme cd-t kiadni és nem is tervezek a jövőben fizikai lemezt megjelentetni. Nem gondolnám viszont, hogy ez a világ végét jelentené. El kell fogadnunk, hogy a zeneipar változik és ez nekünk itthon nem feltétlenül baj. Úgy gondolom, hogy a YouTube, Spotify, iTunes segítségével könnyebben eljuttathatjuk a közönséghez a zenénket, ami elérhetetlen volt számunkra mondjuk tíz évvel ezelőtt.

Pályád kezdetén sokat emlegettek "Magyar Gary Moore-ként" - milyen a kapcsolatod a blues-zal?

Ha jut rá időm idén, akkor egy blues lemez ötletem is van, Long Way To Freedom címmel, ahol a rabszolgaság idejéből származó, munkadalok alapjaira építkeznénk. Hogy tiszta blues lesz-e, nos, nem valószínű, de ki tudja, mit fogok jónak érezni akkor?

Elégedett ember vagy?

Szeretnék többet játszani, de nem vagyok elégedetlen. Elégedett vagyok azzal, amit elértem és törekszem arra, hogy mindig előre haladjak.

Hol tart most Tóth Bagi Csaba?

Ezt mondjátok meg ti, hahaha. Igazán nem tudom, de az biztos, hogy előre… 

Szilágyi Norbert