Ma 2019. április 25. csütörtök, Márk napja van

Richard Hallebeek: Folyamatosan fejlesztem a játékomat

A minap írtunk a holland gitármester szokás szerint színvonalas új albumáról (One Voice), ennek kapcsán váltottunk néhány szót Richard Hallebeek-kel.

Milyen koncepcióval láttál munkához az új album készítésekor?

Szinte mindig különleges vendégekkel készítek lemezt, ez nagyon szórakoztató a számomra, másrészt segít eladni a lemezt. Természetesen mindig sok munka és előkészítés előzi meg a felvételeket. Ezúttal eléggé más volt a történet, a dalírásra koncentráltam a legtöbbet és persze a játékomra. Érdekes előrelépés volt az is, hogy az összes szinti szólót gitárszintetizátorral játszottam fel, ez nagyon személyessé tette a lemezt.

Régi barátaiddal – például Frans Vollink basszusgitáros – rögzítetted az anyagot, jobb ez így?

Mindig azt gondolom, ha a jóbarátaiddal játszol, akkor jobb lesz az összhatás. Nagyon jó cimborák vagyunk, mindig együtt lógunk, nagyon jól ismerjük egymást és nagyon bízunk egymásban. Tényleg nagyon szórakoztató volt a barátaimmal dolgozni a stúdióban, közreműködésük sokat hozzátett a zenémhez.

Mennyi ideig készültek a felvételek?

Három hét alatt teljesen kész volt. A valósághoz tartozik, hogy először másik dobossal kezdtem dolgozni, de az egyáltalán nem működött, mivel az illető nem idomult a zenémhez, túl öncélúan játszott. Az én zeném precízen meghangszerelt zene, ezért olyan dobosra van szükségem, aki ehhez illeszkedik. Régóta ismerem Niels Voskuil-t, felkértem hát, hogy jöjjön le a stúdióba és hamar kiderült, hogy ez nagyon jó választás volt, rengeteg pozitív energiát adott a zenémhez a kiváló játékával. Tulajdonképpen több év munkája van ebben az albumban, szinte mindent én csináltam, például a saját kiadóm hozta ki, száz százalékig kontrol alatt tartottam és tartom az egész projectet, és ez így jó.

Kedvenc nóták?

Nincs kedvenc, mindegyik dalnak saját sztorija van, de ha mégis kéne választanom, akkor a Forever And A Half, már csak az érdekessége miatt, ugyanis az intrót még 1994-ben írtam, amikor Los Angeles-ben, az MI-on tanultam, és most fejeztem be, a felvételek előtt, tehát ez a szerzemény 22 évet ölel fel!

Hogyan tovább?

Jön a 3. oktató dvd-m, eddig csináltam a kreatív akkord- és a kreatív skálahasználatról, ez pedig jól használható motívumokkal lesz tele, most vesszük fel. Aztán koncertek jönnek a billentyűs Jeroen van Helsdingen-nel, játszom az új cédéjén is, de Niels új lemezén is én gitározom. Mindig írok új dalokat, ezért már írom a következő lemezem anyagát. Majd meglátom, merre megyek, de valószínűleg egy jazz-rock kvartett lesz. Mindig gyakorolok, folyamatosan fejlesztem a játékomat, mindig aktuális zenékkel foglalkozom, nálam ez működik a legeredményesebben. Most éppen a hibrid pengetésemen dolgozom, és sokat foglalatoskodom a soundommal.

- szilágyi -