Ma 2019. április 25. csütörtök, Márk napja van

Goodbye London! – 48 év után

Az Illés együttes, a Moiras Records kiadó, a Radics Béla RB. Emléktársaság, valamint a Fővárosi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően egy újabb gyöngyszemmel gyarapodott a meglehetősen hiányos, 60-as - 70-es évekbeli magyar beat-, és rockzenei kiadványok palettája.

A sorszámozott, mindössze 300 példányban megjelent – Goodbye London – vinyl tulajdonképpen albumrekonstrukció, az 1970-ben forgatott Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című filmdrámához készült betétdalok összessége. Az Illés együttes diszkográfiájában az előkelő harmadik helyet foglalta volna el, ha nem jön közbe az a bizonyos, általuk adott „felelőtlen” BBC interjú.

A hosszú hónapokig tartó eltiltásuk kiváltó oka mégsem ez volt. Ahogy Szörényi Levente az Illés frontembere, zeneszerzője megjegyezte a csütörtöki sajtótájékoztatón: „Az ezt megelőző pécsi kukabotrány már előszele volt úgymond az üldöztetésünknek. De ezzel a hatalom pont az ellenkezőjét váltotta ki a rajongókból. Még jobban elkezdtek ragaszkodni hozzánk.” Ezt követően a forgatókönyvet átírták, a filmet leforgatták más korabeli zenekarok közreműködésével. Az elkészült lemezanyag pedig szétdarabolva több kislemezen, illetve az 1971-ben napvilágot látott Human Rights albumon kapott helyet. „ Egész pontosan a Human Rights B oldalán, mert az A oldalon az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatára íródott beat-oratórium hallható. Így, ez a Fehér album egyfajta válaszként is aposztrofálható az eltiltásunkra.” – tette hozzá Bródy János énekes, szövegíró.  A lemezborítót az a Szyksznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész tervezte, aki már tizenévesen is közeli kapcsolatban állt a zenekarral.

A borító két oldalán elhelyezett mandala is a hetvenes évek virágmotívumait, s azok színvilágát idézi. Tehát az áprilisban megjelent Goodbye London! - címet viselő LP ebben a formában még soha nem látott napvilágot. „Az eredeti koncepciót megtartva lett a 12 szerzemény elhelyezve a csillogó, fekete korongon. A korabeli formában rögzített Illés dalokat mindössze technikailag javítottuk fel, hogy az érzés megmaradjon.” – fűzte hozzá Kovács László (Moiras Records).

Az emblematikus dalokat tartalmazó nagylemez élő bemutatója június 1-én lesz, a MIEZ (Miskolci Illés Emlékzenekar), és a meghívott vendégek közreműködésével. A helyszín pedig nem más, mint az Illéskluboschok Baráti Körének klubhelye, a TEMI Fővárosi Művelődési Háza. 

Fotó: Kántor Attila

Ócsag Andrea Saga