Ma 2021. január 19. kedd, Sára napja van

Magánkezdeményezés a rockzenéért

Kovács Józsefet, vagy ahogyan mindenki ismeri – Olasz – öt éve ismertem meg. A kamasz fiam, és a baráti társasága a közeli Redwood Sörözőbe jártak esténként. Néhányszor mesélt a tulajdonosról: aki házilag főzi a Bitumen nevű sört, amúgy meg tök jó fej, imádja a rockzenét, és akkor sem néz ki minket, amikor több órán keresztül is csak egy sör mellett ücsörgünk. Hittem is, nem is az elhangzottakat, és óvva intettem, hogy igyon abból a fura nevű katyvaszból. Egyszer úgy adódott, hogy én is velük tartottam a parányi sörözőbe, ahol a pult környékén az öreg rókák iszogattak, a belső helyiségben pedig az ifjúság. Mindössze néhány asztalból állt az egész söröző, és a sarokban álló zenegépből a P. Mobil szólt egy ötvenesért. Aztán jött a tulajdonos, a fiam bemutatott minket egymásnak, beszélgettünk. 2015 nyár végén egy ismerős elvitt megmutatni egy új helyet a XVI. kerületben, a Legenda Sörfőzde Centert. Ekkor derült ki, hogy a tulajdonos nem más, mint, Kovács József Olasz, aki megvalósította mindazt, amiről néhány éve mesélt nekem.

Tavaly ősszel, amikor az I. Rockfesztiválon beszélgettünk a Kincsem Parkban, azt mondtad, hogy a következőt már te rendezed. Eltelt egy év, és bár a helyszín új, - zuglói Velodrome Aréna - a II. Rockfesztivál eseményébe botlok a legnagyobb közösségi oldalon. Ez valami különleges képesség, hogy amiről beszélsz, azt rövid idő alatt megvalósítod?

Ehhez nem kell különleges képesség, csak elhivatottság kérdése az egész. Kamaszkorom óta rockzenerajongó vagyok, nem véletlen a Legenda Centerben a két koncertterem sem. Viszont ez a zene eléggé a perifériára szorult, és a néhány nagy néven kívül, a többiek állami támogatás nélkül próbálnak talpon maradni. Ráadásul tavaly szembesültem azzal a ténnyel, hogy a közönségnek azt a kis rétegét, aki még hajlandó áldozni ezekre az őskövület rockzenekarokra, fesztivál címszó alatt próbálják meg lehúzni anyagilag. Az ételek-italok meglehetősen drágák voltak, sokan csak sétálgattak a pultok előtt anélkül, hogy fogyasztottak volna.

Ez igaz, én is tapasztaltam. Gusztusosak voltak az ételek, de nem az én pénztárcámhoz méretezték. Kérlek, mesélj akkor, ez a fesztivál miben lesz más?

Először is, ez a fesztivál magánkezdeményezésből valósult meg, semmiféle állami támogatást nem kaptunk hozzá. Nekünk a jegybevételből, és a fogyasztásból kell kitermelnünk a fesztivál költségeit. Amikor felkerültek az első flyerek az eseményről, jöttek a hozzászólások, hogy mennyire örülnek, hogy újra lesz, és hogy több kellene ezekből. De mi hiába akarjuk, ha a közönség nem jön el, nem áldoz a kedvenceire. Ez a mi közös ügyünk, együtt kell tennünk érte!

Rendben van, legyen közös ügy, ott leszünk! De mi az a plusz, amiért megéri a Legenda Sörfőzde fesztiválját választani?

Mi lenne, hát a zene, és a sör! (nevet) Ez a fesztivál a Legenda Sörfőzdének úgymond egy reklám is. De nekünk akkor reklám ez, ha azzal a jó érzéssel megy haza valaki, hogy k.rva jók voltak a koncertek, evett-ivott, jól érezte magát, nem is volt drága, és ide legközelebb is szívesen jön. Ezért két helyen, összesen hatvan csapból fog folyni a 6-8 fajta Legenda sör, a legtöbbje 600Ft-s egységáron. A félliteres ötbetűs kóla 300Ft., az ételek közül pedig a legdrágább a csülökpörkölt lesz, 1200Ft.-ért. Ebből 300 adaggal készülünk, valamint hatszáz adagnyi isteni csülkös-bableves is várja az ínyenceket, de készülünk virslivel, debrecenivel, ami csak 600Ft. lesz. Az én mottóm: Éhes ember ne maradjon, és ne legyen drága!

Ez nagyszerűen hangzik, csülökpörköltet már úgyis rég ettem. Nem félsz attól, hogy hosszú sorok fognak kígyózni a sörcsapoknál?

Nem. Igyekeztünk lerövidíteni azt az időt, amit az ember vásárlással tölt, mégpedig a legegyszerűbben, kizártuk a pénzt. A pénzkezelés a legnagyobb buktató oda-vissza, akármelyik oldalán állunk a pultnak. De természetesen nem kell megijedni, nem a lehúzós fesztiválkártyákkal fogunk dolgozni, hanem  sastojással.

Sastojás?? Egyre érdekesebbeket mondasz. Kifejtenéd, hogy pontosan mi is ez?

A sastojás egy gitárpengető alakú kupon, rajta a Legenda Sörfőzde logojával. Ezt a helyszínen három helyen – a bejáratnál, kint az egyik büfékocsiban, és bent a sörsor első sarkában – lehet megvásárolni 300Ft.-s áron. Érdemes többet venni, mert ha marad is néhány a zsebünkben, akkor sincs gond, két hónapon belül felhasználható a Legenda Sörfőzde sörözőiben. Ezzel a megoldással nem kell hosszasan időzni a sorban, csak odaadjuk a megfelelő számú sastojást, és máris csapolják a kedvenc sörünket. Ha valaki érdeklődik a sörfajták iránt, és ezzel lefoglalja a csapost, akkor sincs fennakadás, egy lépéssel odébb máris megkaphatjuk a kívánt nedűt. Mint mondtam, 60 csap lesz fent, és a kuponoknak hála, nem kell bajlódni a visszajáróval sem. Íme a másik mottóm: Utálom a sort, szeretem a sört!

Ez tényleg gyorsnak tűnik. Akkor elmondható, hogy semmi akadálya nincs, hogy szeptember 22-én kilátogassunk a II. Rockfesztiválra. Remek együttesek, finom sörök, ételek várnak mindenkit.

Így van! Minden adott a rockzene kedvelőinek ahhoz, hogy egy kellemes délutánt-estét töltsenek el jó zene mellett, akár a családdal, akár a barátokkal. Személyes jegyvásárlásra kizárólag a Legenda Serfőzde Centerben (Budapest, 1163, Kövirózsa u. 8/c.) van lehetőség, szeptember 21-ig, ha addig el nem fogy. Mindenkit szeretettel várunk!

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/903763589806775/

Ócsag Andrea Saga