Ma 2022. június 26. vasárnap, János napja van

Borlai Gergő: Imádni fogják az emberek!

Mint arról már beszámoltunk, a Los Angeles-ben élő és elismerésre méltó nemzetközi karriert befutott Borlai Gergő dobolta fel Alapi István gitáros új albumát. Az L. A. On My Mind lemezbemutatója november 22-én, csütörtökön este lesz a Dürer Kertben, a két kiválóság Szappanos György basszusgitárossal kiegészülve gyilkolja le a publikumot. Gergővel is váltottunk néhány szót.

Honnan a kapcsolat Alapival?

Glatz Gabi vitt le a tokaji rocktáborba 1994-ben, akkor Donászy Tibi dobján tartottam egy kvázi “bemutatót”. Pisti ott volt és akkor jammeltünk egyet. Onnantól datálható az ismeretség. A 90’-es évek végén volt aztán egy zenekar Babos Gyuszival, Pistivel, meg Egri Jancsival. Nem játszottunk sokat, de amikor igen, akkor megadtuk a módját. Jó móka volt. Jó ötlet volt ezt a két rendkívül különböző stílusú gitárost össze ereszteni. Visítoztunk a Jancsival hátul, hogy mit művelnek a kollégák elől. Szerettem.

Az album feldobolásáról már beszéltünk, a cédét meghallgatva mi a véleményed?

Nagyon szeretem. Egységes anyag, kérdést és megalkuvást nem tűrő egyenes rock zene, tele dallamokkal, amiket nem felejt el az ember. Pityu odabaszott rendesen.

Nem csak a Dürerben, hanem vidéken – Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Szentesen – is színpadra léptek. Mit vársz a buliktól?

Nagyon várom a koncerteket! Jó lesz Szapival megint játszani más zenéjét, nem csak a sajátjainkat, pl. a Boom Boom-mal. Szerintem imádni fogják az emberek és mivel Pityunak óriási közönsége van, azt gondolom, hogy sokan kiváncsiak a bulikra.

Hogyan sikerült a Tony Macalpine-os turné?

Nagyon jól! A koncertek jelentős része sold out volt, a hosszú utazások alatt Tony-val új dalokat írtunk és rengeteg új rajongóra tettünk szert. Sajnos egyszer lerobbant a busz Franciaország közepén és napokat kellett várni, mire kaptunk egy másikat, így három koncertet le kellett mondjunk, amit nyilván bepótolunk a jövőben. Fantasztikus érzés volt Tony-val és Stu Hamm-mel, ezzel a két legendával 2 hónapot sülve-főve lenni, igaz, Tony-val ez már az ötödik turném volt egy év alatt és februárban újra elindulunk az Államokban.

Nagyon jó a nyáron megjelent ARC Trio album! Milyen volt a munka régi barátoddal, Scott Kinsey-vel?

Kinsey-vel annyi mindent csináltunk már együtt, hogy rendkívül természetes a közös munka. Fél szavakból értjük meg egymást, mind a hétköznapokban, mind a zenében, ami nagyon jó dolog. Az ARC trió Jimmy Haslip ötlete volt és egyszer csak kész lett. Van ami csak egy jam session-ből alakult ki, van ami megírt dal volt, illetve van raja egy feldolgozás is. Imádtam csinálni és tudtommal élőben is elő fogjuk adni párszor.

Hadrien Feraud csúcsbasszerossal Pesten is, Szlovákiában is felléptél a napokban - Scott Kinsey-vel hármasban -, terveztek közös projektet?

Hadrien-nel és Kinsey-vel mindig tervben van project. Egyrészt ez a trió az alapja a Joe Zawinul tribute anyagnak, másrészt rengetegszer játszottunk, vagy csináltunk felvételeket hármasban, így mondhatom azt, hogy ez egy igen összeszokott trió. Tervek mindig vannak, a matéria is megvan, csak mindannyian pont annyira vagyunk elfoglaltak, hogy az megnehezítse az idő előtt való kijövetelét a saját projectnek hármunk neve alatt.

Az elkövetkező hónapokban hallhatjuk játékodat valamilyen albumon?

Ugye Alapityu lemeze megjelent, illetve Für Anikóé is, A magyar hangja vagyok címmel. Az ARC trió is idén jött ki, illetve a Witherfall új, Prelude of Sorrow lemezét is én játszottam fel tavasszal. Továbbá egy török énekesnőnek, Meltem-nek az Animazonia című új albumán is játszom. Ezt szintén Jimmy Haslip és Kinsey keze munkáját dícséri.

Hogyan áll a saját, készülő anyagod, a nagy dobos példaképek előtti tisztelgés?

Mivel újra kellett kevernem az egész albumot, illetve a rendelkezésemre álló budget nem fedezett mindent, így sajnos úgy néz ki, hogy átcsúszik 2019-re. Az anyag majdnem kész. Már csak a mastering hiányzik, illetve a megjelenéshez tartozó összes minden más. De bizton állíthatom, hogy digitalis formában nagyon hamar elérhető lesz.

(szilágyi)