Ma 2019. május 20. hétfő, Bernát, Felícia napja van

Budapest Folk Fest május 22-25. között

Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik.

„A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget - melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” (Horváth László fesztiváligazgató)

Programstruktúránk a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza. A Budapest Folk Fest az új élmények fesztiválja, ahol elmerülünk a hagyományban, legyen az erdélyi népzene, török világzene, vagy cigány táncház. Fesztiválunk olyan előadókat mutat be évről évre, akiknek művészete gyökereikből, a hagyományokból táplálkozik folyamatosan újrateremtve, újragondolva azt.
A tizedik jubileumi fesztivál négy helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. A Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje, majd a Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) formáció lép fel: előadásukban kereszteződnek különböző zenei hagyományok a kölcsönös tisztelet jegyében. Másnap az olasz SuRealistas és Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén formációját hallhatjuk. A Kisebbségek Hangjai projekt célja, hogy kiemelje azt az elemi hatást, amit az etnikai kisebbségek gyakorolnak az európai társadalmakra, különös tekintettel a zenére. A Kisebbségek Hangjai / Voices of Minorities koncertek az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósulnak meg.
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként „lát vendégül” a Hagyományok Háza színpadán, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve lesz fergeteges táncház.
A Kobuci kertben az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat, fellép a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője, aki egy este ad koncertet Marko Markovic Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival.
Különleges program lesz a Fonó-béli Török est kiváló fellépőkkel, valamint a Mediterráneum zenéiből táplálkozó Meybahar és neves görög zenész vendégeinek koncertje. Három lemezbemutató koncertre is sor kerül a sorozatban: Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös lemeze a Fonóban, Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma a Hagyományok Házában, a Meszecsinka legújabb albuma pedig a Kobuci Kertben mutatkozik be.
A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel ismerkedhetnek meg a részvevők a TRIP Hajón. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több tucat pályázó közül arra, hogy az intézmény velük közösen népszerűsítse a Kárpát-medencei népzenét hazai és nemzetközi színtéren. A showcase napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat, hogy megismerkedjen ezzel a színes zenei palettával.

Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk. Várjuk az érdeklődőket kedvezményes fesztiválbérlettel, jegyekkel, bővebb információ a budapestfolkfest.hu oldalon.
Budapest Folk Fest
Folk delicatess
2019. május 22-25.
Fonó - Hagyományok Háza - Kobuci Kert
Május 22. szerda
Fonó
18.00 Fonó Szerda tánctanítás és 21.00-től Fesztiválnyitó koncert, vendég: Bazseva zenekar, közreműködik a Dalinda
Május 23. csütörtök
Fonó
20.00 III. Meybahar est – “Ek vatheon”(GR) K. Tapakis, N. Paraoulakis, L. Metaxas, Meybahar
Hagyományok Háza
Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities
19.00 EtnoRom (Átrium)
20.30 Goran Bojcevski Quartet (SLO), Refugees For Refugees (BE) (Színházterem)
Kobuci kert
19.00 Koncert és táncház: Erdőfű Kamarazenekar, PásztorHóra
Május 24. péntek
Fonó
19.00 Vaszi Levente és Vrencsán Anita lemezbemutató koncertje, Berka táncház
Hagyományok Háza
19.00 Balogh Melinda lemezbemutató koncert (Átrium)
20.30. Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities (Színházterem)
Klarisa Jovanovic & Della Segodba (SLO), SuRealistas (IT)
Kobuci kert
19.00 Meszecsinka, Tribali (M), SelectorKA
Május 25. szombat
Fonó
20.00 Török est: Canlar feat. Erdal Salikoglu (TR), Guessous Majda Mária
Vardan Hovanissian & Emre Gültekin (BE) (Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities)
Hagyományok Háza
16.00 Májusi tánc – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Gálaműsora (Színházterem)
18.00 Hagyományőrző bál és táncház tánctanítással, közreműködnek szászcsávási mesterek.
Kobuci kert
19.00 Juan De Lerida (FR) és vendégei, Marko Markovic Brass Band (SRB), folkkocsma: Babra
TRIP Hajó (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér)
11.00-17.30 Népzenei koncertnap a Dunán (Showcase program a Hagyományok Háza szervezésében)