Ma 2020. május 25. hétfő, Orbán napja van

XXIX. Kecskeméti Népzenei Találkozó 2019. szeptember 19-22.

29. alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében.

A Kálmán Lajos népzenekutató alapította nagy múltú programsorozat egyedülálló a maga nemében, a szervezők nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, amely mind a közönség- mind pedig szakmai programokban megmutatkozik. Négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét vendégül látva számos adatközlő népzenész és énekes mesterünket a Kárpát-medence több tájegységéről, különleges koncertek, előadások és táncházak várják az érdeklődőket, amelyek egy része ingyenes, az iskolákban rendhagyó órákat tartanak. Megrendezik a VII. Kecskeméti Prímásversenyt is, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A Találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza.
Irodalom és népzene találkozik a nyitóesten Cserhalmi György színművész és a Fonó együttes Énekek a világ széléről című programján. Délután Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitójával egyben a négynapos programsorozatot is útnak indítják.
Minden évben kiemelt eseménye a Találkozónak a hagyományőrző gálaműsor, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hirös Agóra közönsége szeptember 20-án este. A színpadi produkciót táncház követi a Góbé zenekarral és Berecz Istvánnal.
Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyüjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé szeptember 21-én, szombaton este Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte.
Az idei fesztivál tematikája több ponton is kapcsolódik a népzenei rokonságunk témájához. A szervezők a rendezvényhez minden alkalommal konferenciát is kapcsolnak, mely az idén az Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században címmel és tematikával várja az érdeklődőket. Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.
A Hírös Agóra körül, a városban is folytatódik a Népzenei Találkozó, szabadtéri ingyenes koncertekre, kézműves bemutatókra, gyerek- és családi programokra és az elmaradhatatlan Kecskefőző Fesztiválra várják az érdeklődőket.
A pontos műsor:

szeptember 19. csütörtök
17 óra
Helyszín: Kulturális Központ
Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitója
18 óra
Helyszín: Otthon Mozi
Énekek a világ széléről - Cserhalmi György színművész és a Fonó együttes műsora
Kodály Zoltán számtalanszor rámutatott a gondolkodó magyarok kulturális anyanyelvünk, s benne anyanyelvi kultúránk jövőjét érintő felelősségére. A „Magyar zene, magyar nyelv, magyar vers” címen, Vargyas Lajos által gondosan összeválogatott, s közreadott kötetben Kodály ilyen gondolatait olvashatjuk: Mentsük meg zenei és nyelvi kincseinket, s építsük tovább, építsük fel a magyar kultúra Templomát! Különben elveszünk, mert elveszítjük arcunkat, „külön népegyéniségünket” – a világnak is értéket jelentő magyarságunkat.  Egy magyar urbanitás körvonala lebeg előttem, (...) ami egyenértékű a franciával, angollal, és mégis nem kölcsönkért ruha, ami lötyög rajtunk, hanem a magunké…” Hol tartunk ma az értékmentés, templomépítés Kodály által kijelölt útján? Be tudtak-e épülni a hagyományos kultúra értékei a nemzeti művelődésbe? Egymásra tudott-e találni a magyar népdal és a magyar költészet Kodály és Vargyas halála óta?
Belépődíj: 2.000 Ft
19.30 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Csík János és a Mezzo együttes műsora

szeptember 20., péntek
9-13 óráig
Rendhagyó népzenei órák Kecskemét általános- és középiskoláiban, óvodáiban
Közreműködnek: a találkozón résztvevő hagyományőrző énekesek, zenészek, mesemondók, táncosok
10 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században – konferencia
Társszervezők: Magyar Néprajzi Társaság Néptánc-népzenei Szakosztály és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - AMI Debrecen
Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.
17 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Rendhagyó Prímástalálkozó
Közreműködik:
Lakatos Róbert - hegedű
Herczku Ágnes - ének
Vizeli Balázs - hegedű
Dresch Mihály - fúvós hangszerek
Balogh Kálmán - cimbalom
Mester László - brácsa
Bognár András - bőgő
19 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
Tanúhegyek - Hagyományőrző gálaműsor az Alföld, Dunántúl,Erdély, Felföld       hagyományőrző   népzenészeivel
A belépés díjtalan!

21 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncház
Zenél a Góbé zenekar
Táncot tanít: Berecz István és párja

szeptember 21., szombat
10 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
VII. Kecskeméti Prímásverseny -  táncházzenész hegedűsök részére

10-16 óráig
Helyszín: Deák Ferenc tér
XI. KECSKEFŐZŐ FESZTIVÁL
Kecskefőző, sütő verseny, ahol egésznap vásár, kézműves, állatsimogató, flashmob, táncház és hagyományőrző együttesek fellépése várja a kedves érdeklődőket. Természetesen a verseny ideje alatt meg lehet kóstolni a hagyományos helyi kiskunsági kecskepörköltet és kecsketej termékeket.

16 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
TABU KRÓNIKA   - Törökország, Amerika, BUlgária
Három külföldi helyszín, három nemzetközi néptáncfesztivál, három csoport
A Kecskemét Táncegyüttes Kisbetyárok, Nagybetyárok és felnőtt csoportjainak nyári turnés műsor bemutatója
Csoportvezetők: Böde István, Böde-Harkai Csilla, Molnár Máté, Márkli Zsuzsanna
Művészeti vezetők: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter
Közreműködik az együttes zenekara: Tormási Elek, Inoka Győző, Szabó János, Héjja Bella Emerencia

19 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
„Atyai ág” – A magyar népzene és keleti rokonai
 Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyüjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte.
Belépődíj: 1.500 Ft

21 óra
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncház
Zenél: a Parapács zenekar
 
szeptember 22., vasárnap
10-12 óráig
Helyszín: Deák tér
Kézműves bemutatók, kézműves foglalkozások gyermekeknek
15 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő - családi koncert
19 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Örökkön örökké
Előadja: a Duna Művészegyüttes tánckara
Ének: Navratil Andrea / Bognár Szilvia
Jelmez- diszlettervező: Túri Erzsébet
Fénytervező: Lendvai Károly
Zeneszerzők: Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás
Táncmesterek: Antonopoulos Georgios, Charitonidis Chariton, Mehmet Öcal Özbilgin,Kökény Richárd, Deli Levente, Orza Calin, Vámos László
Társkoreográfus: Mihályi Gábor
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt
Előadásunk a képzőművészet, a világzenei hangzás és a virtuozitás keverékével kívánja a nézőt a néptánc-színház csodás világában megmeríteni. Finoman próbál elgondolkodtatni, majd ellazítani, megnyugtatni és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatni. Hatás- és gondolati elemünk ez esetben a fa világa, illetve a világ fája, amely az élet és halál fája, a termékenység és bőség fája, a szerelem fája, a tudás fája, az idő és történelem fája, kereszt… vagyis minden. A fa kapcsolat a világok, ég és föld között. Mesél nekünk mindennapjainkról, végtelen szertartásainkról, mítoszainkról, az örök visszatérésről és küzdelmes létünkről egyaránt.
Táncszínházi előadásunk magában hordozza az autentikusság jegyéit, ugyanakkor innovatív szellemisége, modernsége a mai színházi elemek egyenrangú társává emeli a néptáncot és a népzenét. Korszerű feldolgozásai nem csorbítják ezek értékét, sőt éltetik és élővé teszik.
A produkció  gerincét balkáni – bolgár, török, görög, román – táncok alkotják.
 
szeptember 19-22-ig
Kézműves vásár a Deák Ferenc téren

A találkozó társszervezője: Hagyományok Háza
Támogatók:
Kecskemét Megyei Jogú Város