Ma 2020. augusztus 3. hétfő, Hermina napja van

Ismét Szentesre jön a Firkin!

A „címernövényük” a lóhere, az öndefiníciójuk: „The crazy Irish band”, magyarul: az őrült ír zenekar. (Nem mintha a hétköznapi életben is olyanok lennének, sőt. Viszont az az „ír” banda, amelyik alapból nem képes megőrülni a színpadon, magára vessen.)

A Firkin nevének szalonképes fordítása az ír söröshordó űrmértéke. A másik jelentése pedig – diszkrét fogalmazásban - a férfiak és a szebbik nem közötti speciális viszonyra utal.
Szentesen eddig csak az Ír KocsmaSó előadás-sorozatában, 2011-ben láthatta őket a közönség. És hogy azóta merrefelé kószáltak, különös tekintettel a külföldi fellépésekre? No, ez az, amit netes írásban is hosszadalmas lenne felsorolni. Az idei évről mégis ki kell emelem a talán eddigi legfontosabb fellépésüket, ami Montreux-ben zajlódott, a világhírű jazzfesztiválon! Ennek lehetősége a magyar jazzmuzsikusok körében is ritkaságnak számít, ám arról nincs tudomásom, hogy olyan magyar formáció kapott volna oda meghívást, amelyik alapvetően más stílust képvisel (ha mégis volt ilyen, szóljatok, szívesen vállalom a helyreigazítást), ám ez nem csökkenti a svájci kaland értékét, sőt! Mivel a megérdemelt siker sem maradt el...
A 11. születésnapját októberben ünnepelt Firkin egyik kedvenc trükkje, hogy külföldi meghívást szereznek más zenekarok vendégeként, később pedig visszahívják őket ugyanoda - mint a fő fellépő („külföldiül”: headliner), és különösen igaz ez Németországra! (A recept nem titkos: lehet másoknak is utánuk csinálni!)
Ugyanakkor, rendkívül következetes a társaság a zenekari munkájában, nem különben a mindenkori felállását, a tagok megválogatását illetően. Az alapcsapat: az ír muzsika elkötelezettje, azaz a klasszikus zenei képzésben részesült, mindig mókára kész zenekarvezető-fuvolás garabonciás (Péter János), az eredetileg jazzmuzsikus, a stúdiómunkákban és a hangszerelésekben komoly szerepet vállaló basszusgitáros (Szuna Péter), és az azt megelőzően élvonalbeli metálbandát erősített, nem mellesleg: remekül vokálozó dobos (Juhász Róbert „Ese”) hármasfogata szinte a kezdetektől együtt van. A további poszton játszó „új” tagok: a dekoratív, ám a hangszerén is kitűnő hegedűs lány (Virág Lili), a ritkán, de nagyokat szóló gitáros (Kárpáti Balázs) és a színész-énekes Kovács-Nemes Andor. Az Firkin-béli csapatba kerülésük mindegyikük esetében nyomós okok következménye.
A végeredmény pedig? Nos, olyan originális ír „jumpin” punk-rock (dacára, hogy „született” punkzenész nincs a bandában), aminek külföldön is csodájára járnak – teljes joggal! Olyan (észveszejtő) hangulatot képesek ugyanis teremteni, hogy azt a nézőt is a bűvkörükbe vonják, aki esetleg véletlenül tévedt a színpadjuk elé, mondjuk, egy fesztiválon, de a következő Firkin-bulira már rajongóként fog visszatérni. Képzelhetitek, ha (a 2014-es Wacken után) a Montreux-i Jazzfesztivál vájt fülű közönségét is az ujjaik köré csavarták!
Felkészül tehát: Szentes, mégpedig december 14-én! A varázslat helye az Ifjúsági Ház lesz. És, hogy mik lehetnek a varázsszerek? Minden valószínűség szerint a legutóbbi, a We Are the Ones című, tavaly megjelent albumuk néhány dala között a legslágeresebb saját nótáik, mert ilyenek is vannak ám nekik, nem akármilyenek! Érdekes színfoltokat képeznek a Firkin palettáján azok az ír tradicionális dallamok, amelyek magyar nyelven szólalnak meg! (Így például a számos zenei „műhelyből” kigurult Whiskys hordó helyébe egy bárki által szívesen fogadható, szín-magyar zamatú felhívás: az Igyunk pálinkát! került.) A színpadról áradó féktelen, kelta életöröm és a muzsikusok karizmája ezt az estét is feledhetetlenné fogja tenni, ami egészen bizonyos!
Sőt! Érdemes időben érkezni, mert bár a feltörekvő DLRM nevű előzenekar más stílusban mozog (az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy alternatív rockban), már most biztosnak látszik, hogy az ismertségükkel egyenes arányban fog gyarapodni a királyságuk által meghódított terület.
Kihagyni egy ilyen programot (akár árusítanak ír sört az IH büféjében, vagy sem /ami méregdrága, osztályon aluli, tapló talponálló a maga valójában/), enyhén szólva, hiba lenne. Erősebben fogalmazva: bűn!

olasz