Ma 2020. szeptember 23. szerda, Tekla napja van

Ladánybene 27: Zárd ki a világot! (Tama Művészeti Bt. - Roots Reaktor Records)

Hiszel-e benne vagy sem, én akkor is amondó vagyok: kell egy láz! Olyasfajta, amelyet nem mér semmiféle lázmérő, mégis szaporábban ver tőle a pulzusod, és a belőle való kigyógyuláshoz kevés lehet egy élet. A vírushordozója pedig nem egyéb, mint a zene!

Ennek ismeretében annyira makkegészség ez a betegség, hogy akkor is pozitív töltetű marad, ha függőségig fajul. Aggodalomra tehát semmi ok. Annál több a bizakodásra, mostanság.
Véleményem szerint ugyanis a legvirulensebb fajták, magyarról magyarra fordítva: a legkönnyebben befogadható stílusok egyike a testet-lelket elringató, basszus-alapú ritmusképlettel bűvölő reggae, amelynek hazai mezőnyében régóta várt esemény történt. Lemezt készített ugyanis – öt év kihagyás után – az idő közben női dobost beújított Ladánybene 27! Túlzásba azonban nem vitték az erőkifejtést, hiszen csupán háromszámos lemezt tettek az asztalunkra, de tölteléket (bár vészesen közeleg a bejgli-szezon) a legrosszabb indulattal sem fedezhetünk fel benne!
A címadó darab egyfajta programzene lehetne, mégpedig az általuk szervezett nyári (újabban ceglédi) reggae-táborra utalva. És ha igen, miért nem, hiszen vérpezsdítő, vidám intróval kezdenek be, méghozzá alaposan! Továbbá: a dallamvilág további pozitív jelzőkkel illethető. Ám László M. Miksa halványlila tónusú szövegei (ideértve a soron következő, Ugyanaz a hang című dalt is) némileg rontanak a helyzeten. Nem realisták (értem ez alatt: az élet dolgaival nem foglalkoznak, és politikai töltettel sem bírnak: naná, ugrana is az NKA-támogatás), de nem is tisztán látomásosak, ami egy másik esélyes opció.
Az Ugyanaz a hang muzsikájára egyetlen rossz szavam sem lehet. (Nincs is.) És itt fejezem abba a számra való ráutaló magatartást.
A Műanyag nyár szövegileg. logikailag összeszedettebb, gondolatilag követhetőbb, és pontosan arról szól, amit a dal címe ígér. Nem prédikál, nem ítélkezik: tényszerűen megállapít. Ez egyébként Tóth „Tádé” Gábor munkája.
A „kislemez” által sugallt összkép azt mutatja, hogy a Ladánybene 27 jobban teljesít! Dalírás, publikáció terén az előző, fél évtizedhez képest mindenképpen, de nem csak onnan nézve. A szcéna update országos elismertségéhez is vastagon hozzájárulhatnak, hiszen létezik immár olyan új zeneanyaguk, amit érdemes és kell is turnéztatni, annál is inkább, mivel felnőtt egy koncertekre járó generáció a két utóbbi lemezük megjelenése között. Szurkolok hát a csapatnak. Mert megérdemlik, és mert mi is megérdemeljük őket!

olasz