Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van

Segíts valóra váltani Florin álmát! Codoba emlékház és Élő népzene háza Magyarpalatkán

A magyarpalatkai népzene az erdélyi Mezőség zenekincsének része. A falu egykor a belső-mezőségi terület legfoglalkoztatottabb zenészközpontja volt. Ez a táj őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből és alakította ki a sajátos erdélyi néptánc- és népzenei stílust. A magyar, román, cigány és szász kultúra kölcsönhatása itt fokozta a legmagasabbra az erdélyi néptánc- és népzenekincs gazdagságát.
A zenei tudás a hagyományos módon apáról fiúra öröklődött tovább, úgy, hogy közben egyéniségükkel is átitatódott.

A magyarpalatkai népzenét így bátran egy, nemzedékeken át csiszolt, egyre szebben fénylő drágakőhöz hasonlíthatjuk.
Codoba Martin "Florin" (1977- ) a magyarpalatkai hagyományőrző zenekar prímása, a palatkai cigányzenész dinasztia ötödik generációjának tagja.
Születésétől fogva belenevelődött a népzene- és néptánckultúrába. Első hegedűjét négyéves korában kapta. A hagyományos muzsikát apjától, Kodoba Mártontól (1941-2003), és nagybátyjától, Kodoba Bélától (1944-1999) tanulta. Kilenc éves korától muzsikált apja mellett mulatságokban, majd apja halála után, 2003-tól átvette a zenekar vezetését.
Nagy tisztelettel viseltetik az öreg zenészek iránt és mára rendkívül tudatos, archaikus előadóvá vált. Nincs törekvése kultúrája jobb eladhatóságára, sokkal inkább a lehető legautentikusabb előadásmódra. Hiteles előadásában átütő erejű az egyedülálló palatkai játékstílus és dinamizmus, a táncritmusok magabiztos feszessége.
Azon dolgozik, hogy az apjától örökölt kultúrát gyermekeinek is továbbadja. Nagyobbik fia, Florinel zenekarával, a Codobandával sikerrel szerepelt a 2019-es Felszállott a páva című tehetségkutató műsorban.
Florin Palatkáról városra, Kolozsvárra költözött, hogy gyermekeinek lehetőséget biztosítson az intézményes zenei képzésre és továbbtanulásra. Mindkét fia a kolozsvári Kallós Zoltán Alapítvány népzeneiskolájának diákja.
Bár Florin városra költözött, mégis legnagyobb álma, hogy nagybátyja, Kodoba Béla halálának 20. évfordulójára Magyarpalatkán helyszínt teremtsen az élő helyi népzenének, valamint egy emlékházat alakítson ki a régi nagy zenészek, a Kodoba, Mácsingó és Radák zenészcsaládok örökségének tiszteletére: régi hangszerekkel, fényképekkel, múzeumi tárgyakkal és eredeti gyűjtések hallgatásának lehetőségével.
Florin szerényen, alkalmi muzsikálásokból és tanításokból él, önerőből nincs anyagi lehetősége ezt megvalósítani. A közösség erejében bízva kéri a palatkai népzene és néphagyományok tisztelőit, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá álma megvalósulásához, hogy egy kisebb házat vásárolhasson Palatkán, melyet a helyi népzene otthonának rendezhet be, ahová "hazamehet" muzsikálni és ahol eredeti környezetében közvetítheti a palatkai népzene és népi kultúra erejét és szépségét.
Egy, az e célnak megfelelő kisebb ház 24.000 euróért megvásárolható Magyarpalatkán.
Az utaláshoz itt találsz segítséget: https://gogetfunding.com/palatca/?lang=hu&fbclid=IwAR1UaSHnW783I2i5JaZwh_ebyQfXPRRf4d_HWJRaRwrK00_4-YCB7eEqVW8

Minden segítséget köszönünk, Florin nevében!