Ma 2021. április 22. csütörtök, Csilla napja van

Hungarian FolkEmbassy & Barátai - Przyjaciele: Báthory – Balassi – Bem - Balatonboglár (Fonó Budai Zeneház)

„Kell a barátság” – hirdeti fennen a fuvolás-énekes Török Ádám az egyik népszerű dalával, hiszen erős igény van rá, nem feltétlenül az ő bandája, a Mini megalakulása, sokkal inkább az emberiség eszmélése óta.
Ami pedig a legendás, több évszázados lengyel-magyar barátságot illeti: sokunk által ismertek a legfontosabb történelmi adatai. Ám, mint minden, értékes és komoly kapcsolatot, ezt is ápolni kell. Emlékezve és emlékeztetve az utánunk jövőket azokra a történésekre, amelyek azt megalapozták.

Az efféle törekvést jól szolgálja egy tematikus („jószolgálati”) hanghordozó, amely készítésének ötlete első blikkre talán meghökkentő, végig gondolva azonban ideális lehetőség, lévén tartósan, szinte korlátlan ideig őrzi meg a közös múlt hangzó esszenciáját, sőt. A CD egy relatív széles körben lesz elérhető, hozzáférhető. A beszédes nevet választott Hungarian FolkEmbassy így méltó, ugyanakkor „testhez álló” feladatot kapott azt követően, hogy a krakkói Fonó Klub megnyitóján ők (is) koncerteztek anno.
Ideális választás tehát a főszereplésük, hiszen a népzene a lemezanyag egyik összetevője, mégis csak. A másik alkotó elem a régizene. Plusz a történet-mesélés, lengyel és magyar nyelven, közel hatszáz év vonatkozó eseményeiből szemezgetve. Kilenc tételben, szűk hetven percen át.
Az egyes trackekhez kapcsolódó olvasnivaló érdekes ismertetőkkel szolgál, és persze zenei tárgyú tájékoztatásokat is ad a tetszetős bookletben. (Amire annál is inkább szükség van, mert népzenét és régizenét ritkán hallhatunk egy csokorban.)
Az első összeállítás a távoli múltba vezet vissza. Az erdélyi fejedelem Báthory István XVI. századi lengyel uralkodására a választott népe aranykorként tekint. Személyiségének prózai laudációját lengyel népdal és erdélyi menyasszonykísérők nyomatékosítják, mások mellett a Hungarian FolkEmbassy ízes, kulturált játékával.
A számos lengyel vonatkozású életrajzi elemmel bíró költőnk, Balassi Bálint kapcsán az Andrejszki Judit neve által fémjelzett Musica Profana régizene-játéka sokat segít abban, hogy azt korunk zeneszerető közönsége is élvezhesse.
Ezt követően a tekerő és a harmonika lengyel mestere, Jacek Halas Lublin környéki népdalokat játszik és énekel, magyar dallamokkal fűszerezetten.
Majd a XVII. század alkotója, Marcin Mielczewski egyik nagyszerű táncmuzsikáját csodálhatjuk, szintén a Musica Profana értő tolmácsolásában.
A magyar szabadságharc név szerint felsorolt lengyel hősei, így természetesen Bem tábornok tiszteletére is bonchidai és szászcsávási muzsika szól.
1939-ben Balatonbogláron lengyel menekültek találtak otthonra. A szívderítő esemény szöveges visszaemlékezését kurp és somogyi népdal emeli ki.
Hegyi népek muzsikája cím alatt gurál és gyimesi dallamokat hallhatunk aztán Nyitrai Tamás és Gera Attila előadásában, majd Waclaw Felczak legkedvesebb kolendája és egy mezőségi karácsonyi ének hangzik fel.
A lemezanyagot két gyönyörűséges énekes fohász, a Lengyelország Királynője és a régi magyar himnusz, a Magyarok Nagyasszonya zárja.
Ez a kiadvány magával ragadó művészi teljesítmények egymáshoz ragasztott sora. A megjelentetés célja azonban annyira nemes, hogy úgy vélem: ezáltal felette áll mindennemű kritikának. Jelentősége nem kevesebb, mint korunk üzenete a dicső múltról - a reményteljes jövőnek. De a közismert mondás szerinti közös borivás tekintetében mégis csak kéne valami konkrét lépés, hogy az egykor Lengyelországban két hétig vendégeskedett diák (aki voltam) incselkedő kisördögét is hagyjam szóhoz jutni végül.

Olasz Sándor