Ma 2023. február 9. csütörtök, Abigél napja van

Blues Csongrádon – Little G Weevil és együttese a Tisza Presszóban, szeptember 4-én

Tudtátok, hogy tökéletesen beszél magyarul ez a bluesban izgő-mozgó gitáros-énekes fiú?
Bocs, ez hülye vicc volt, annál is inkább, mert sosem volt titok, hogy a címben jelzett művésznév Szűcs Gábor személyét rejti.

Sokan emlékezünk arra is, hogy Gábor legalább huszon-éve sürög-forog a magyar blues-életben. Paksi fesztivál-koncertjeit (a Gastroblueson) például magam is mindig vártam anno. Fellépései esemény- és élményszámba mentek. Aztán gondolt egy nagyot és merészet. 2004-ben – a további zenei fejlődése érdekében - a műfaj őshazájába költözött. Az idő viszonylag gyorsan igazolta a döntését, mondhatni: amerikai álom-szerűen folytatódott, zajlott az ottani története. Első felvételeit Memphisben készítette, majd az egyik jelentős lépcsőfokot a másik után lépte meg. Aztán egy mérföldkő jelezte, hogy ez az útirány a legmegfelelőbb számára, a céljai megvalósítása felé közelítve. 2013-ban ugyanis – több mint kétszáz résztvevőt megelőzve – az International Blues Challenge győztese lett szóló/duó kategóriában, ráadásul a legjobb gitárosnak járó elismerést is bezsebelte – megérdemelten. Egy évvel később az aktuális lemeze Blues Blast Music Award jelölést kapott „Az év akusztikus albuma" kategóriában. Igen, a blues Oscar-díjáról beszélünk, ahol a jelölés önmagában is rangot jelent! (Hány magyar muzsikusnak adatott ez meg, tessék mondani?) Abban az évben egy X-Faktoros, itthoni tévés zsűrizéses kitérő is belefért neki, 2019-ben pedig végleg hazatért az Egyesült Államokból, ahol közel másfél évtized alatt hat lemezt készített. (Természetesen a nagy költözés előtti évek sem teltek hangzóanyag publikálása nélkül. Figyeljetek csak a Pure Blues nevű csapatával készített felvételeire, ha sikerül előásni valamelyik CD-jüket!) Ugorjunk most kicsit az időben.
Idei, azaz legfrissebb munkája a Fish Tank című négy számos CD-formátumú EP, amelynek elkészítésében K. C. Brown (szájharmonika) és Pengő Csaba (nagybőgő) voltak segítségére. Az a jó hírem van, hogy Little G Weevil ezzel az akusztikus alap-csapattal érkezik Csongrádra is, ahol Tiszai Vivien (dobok) csatlakozik a triumvirátushoz. A herflis srác ugye a blues-vonalat nyomatékosítja. Csaba a legkeresettebb basszusgitárosok egyike jazz-blues körökben. Női dobos? Hmmm. Nos, hogy mást ne mondjak (mondhatnék), aki látta és hallotta játszani Santana feleségét (igen, dobokon!), annak elegendő oka van arra, hogy az esetleges előítélete, fanyalgása helyett várakozással tekintsen ez elé a nem hétköznapi blues-est elé, amely szeptember 4-én pénteken, 19 óra magasságában kezdődik!
Volt alkalmam végigélvezni tavaly Gábor első szentesi szóló-koncertjét. Egy szál gitár segítségével karizmatikus egyéniségnek bizonyult a színpadon: delejes erővel és energiával vonzotta a bluesba a közönségnek a műfajban kevéssé jártas rétegét is, de hát társakkal szövetkezve sem történik ez másként. Onnan tudom, hogy tavaly a szegedi koncertjükön is ott lehettem!

Olasz Sándor