Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van

„Patkány-invázió” a szentesi színpadon! Paddy and the Rats. 2020. szeptember 26.

Újat mondani a világ legszimpatikusabb, leghasznosabb és leginkább szeretetre méltó szárazföldi „patkányairól” Szentesen? Hmm.. Nem könnyen lehetséges, legfeljebb az utóbbi néhány év vonatozásában.

Visszatérő vendége ugyanis városunknak a 2008-ban alakult miskolci Paddy and the Rats, ezért szinte mindent tudunk róluk. Ha mégsem, akkor pedig tudni véljük azt, amit.
Abban biztosak vagyunk, hogy az ír punk-rock kocsmazene honi letéteményesei - ebben a minőségben pedig hazánk egyik legfontosabb exportcikke ők. („Rendes” körülmények között legalábbis, de az eddigi utazásaik és a külhoni koncertjeik élményeit már senki nem veszi el tőlük.) Tudjuk azt is, öt albumot adtak ki eddig, az utolsót 2017-ben, Riot City Outlaws címen. Azt pedig nem akármilyen kiadó, hanem a metál-berkekben általánosan ismert, nagy hírű Naphalm Records publikálta, és terjeszti világszerte!
Joggal várjuk hát a következő lemezt, és minden jel arra utal, hogy nem hiába! Néhány számot, klipet ugyanis már megmutattak róla a srácok a közösségi oldalakon.
Az is tény (már utaltam rá), hogy a zenekar sikeresen lezúzta fél Európát. (Eddig.) Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország épp annyira otthonos koncerthelyszín számukra (már amikor normális helyzet van a világban), ahogyan immár Dánia és Szlovákia is. No de. Tud valaki másik magyar zenekart, amelyik fellépett volna Albániában? Erre a szokatlan tényre bizony, több év távlatából is rácsodálkozom! De hát van az a helyzet, mikor a kalandvágy felülírja a pénzkereset lehetőségét, ugye, kedves Bohemian Betyars? Külön öröm, hogy az efféle lépést általában a számomra szimpatikus bandák vállalták fel, eddig. Az azonban továbbra is rejtély előttem, hogy Nagy-Britannia valamelyik tagországába eljutottak-e már, különös tekintettel Írországra, vagy ennek a lehetőségnek továbbra is előtte vannak Paddyék? De hát a „homokot a Szaharába” effektus gyakorlati megvalósítása nagyon nem egyszerű, ahogyan talán mi sem fogadtunk még Írországból magyar (nép)zenét előadó formációt...
De mi lehet Paddyék titka? Talán az átvitt értelemben vett harmónia! Hogy mit értek ez alatt?
A bivaly-erős, alaposan kidolgozott saját nóták és az átütő erejű előadásuk szerves egységét. (Ír népdalfeldolgozások csak elvétve, kvázi „kötelező jelleggel” szerepelnek a koncertprogramban.) Dalaik többsége a kalóz-romantika tárgyköréből nőtt ki, hitelesen képviselve az elképzelt múltat (amennyire az efféle elképzelés hiteles bír lenni), az adott irányvonalat. Kiemelt tényező a jellegzetes népi hangszerek (ír síp, skót duda) professzionális használata is. No és az előadásuk módja! A zenekari egység. A színpadról ezerrel zúduló energia, a karizmatikus ének, és szinte az egykor volt tengeri csaták áldozatait is megtáncoltatni képes, fergeteges buli-hangulat.
A kisvárosi rendezvényt a patinás paksi The Houdinis melegíti be. A zenekar stílusa inkább a magyar szöveg-centrikus underground vonulatába illeszkedik, tehát az efféle muzsikát kedvelő közönségnek érdemes korán érkeznie. A merőben más zenei világot képviselő Paddyéknek aztán ezt a hangulatot kell felfrissíteniük, felforrósítaniuk, mégpedig a Zene-Világ-Zene koncertsorozat aktuális évadának első programján.
A két, minden valószínűség szerint remek hangulatú fellépés szeptember 26-án, 20 órai kezdettel vár ránk Szentesen, az Ifjúsági Ház nagytermében. A közutálat tárgyát képező szabályokat ismeritek: sajnos csak az első 500 jegyvásárló a nyerő!

Olasz Sándor