Ma 2021. július 26. hétfő, Anna, Anikó napja van

CPg: Erdős Péter emlékkoncert (Szerzői kiadás)

Itt a sokadik archív CPg koncertlemez? Igen. Innen is lehet nézni a történteket, csak nem érdemes. Mert ugye, telik az idő, múlik az esztendő, zajlik az élet (azért is, hogy halmozhassam az ócska közhelyeket), és bizony, az események görbe tükrében megváltoznak, átértékelődnek bizonyos dolgok.

Például olyankor, amikor súlyos betegség ér el valakit, ami miatt nagyon nehéz helyzetbe kerül. Így járt a legendás CPg énekese, Haska Béla is. A történet alakulása pedig innentől kezdve áll szoros összefüggésben a lemez kiadásával.
Első körben ugyanis a punk szcéna (eredményes) gyűjtést szervezett Béla javára. Felmerült a kérdés, hogyan lehetne a továbbiakban is támogatni őt, amelynek következtében publikálásra került a 2000. szeptemberében adott gödöllői CPg-koncert. Innentől kezdve a történet egésze túlmutat önmagán, további aspektusokból szemlélve, akár. Mert.
Egyrészt azt példázza a sztori, amit a zenekar teljes legénységének személyes sorsa: nincs az a szorító helyzet, amiből ne lehetne felállni, kijönni belőle emberséggel, tartással, egyenes derékkal. (Bocs, amiért az ilyenkor kötelező a CPg-történelem órát most elhalasztom, fakultatív feladatnak adva az utána járást. Nem lesz tanulságok nélküli, elhihetitek!)
Másrészt: ott vannak ugye a nyolcvanas évek elején keletkezett ominózus számok. Jelentős hányaduk (pl. Mindenki tetű!, Királyunk egy báb, Áll egy ifjú élmunkás a téren, stb.) mit sem vesztett az aktualitásából, ami alapból indokolja az ismételt közre adásukat, hiszen a koncert rögzítése óta felnőtt néhány nemzedék, akiknek bizony, nem árt ismerniük a klasszikusokat, vagy ha úgy tetszik, a maradandó értékeket.
Igen, amiről ezek a dalok szólnak, az nem kevesebb, mint a hatalom alattomos húzásainak elutasítása, szabad vélemény-nyilvánítás, és a szabadság igénye, úgy általában. Kit érdekel, hogy nyersen, direktben, keresetlen szavakkal fogalmazódik meg mindez?
Egyébként is, a punkzenét lehetetlenség a muzsikálás más területein alkalmazható esztétikai mércékkel méricskélni. A punk ugyanis megteremtette a kizárólagosan önmagára érvényes értékrendet. A dolgok fontossági sorrendje ennek következtében jelentősen átalakult. A hangszeres tudás szerepe nem maradt elsődleges, sőt. Bárki ragadhat hangszert ebben a műfajban. A szókimondás, az erő, az indulat, az energia színpadon való összpontosulása és a közönségre való ráhatás képessége viszont annál fontosabb! És bizony, ezeket a tulajdonságokat mind-mind fellelhetjük ezen a lemezanyagon!
Ráadásul, a kiválasztott koncertfelvétel a szerencsés korszakából való a zenekarnak. Még a klasszikus felállással, a dobos, Nagy Zoli balesete előtt, de már a gitáros, Rati besegítésével készült. Ugyanakkor a régi repertoárhoz már újabb dalok is járulhattak, nem akármilyenek, pl. a Jó csávók, a Minden éjjel hallom a gépeket, vagy az Embör vigyázz! (Így, szögediesen, a stúdióban felvett CD címét megidézve általam.) Hallgassátok hát bátran, és aztán mondja valaki, ha meri, hogy ezek a dalok bármennyit is vesztettek az aktualitásukból! Mondani persze bármit lehet, de komoly ember nem beszél a levegőbe.
Szolgálati közlemény: megrendelni a CD-t a segitsunkbelanak@gmail.com emailcímen lehet.
A lemezborítón egyébként a CPg-hez ezer szállal kötődött Főnök portréja látható, aki sajnos, már nincs az élők sorában. A zenekart viszont, ha a körülmények és a szerencse is úgy akarja, ismét hallhatjuk koncertezni a nyáron.

Olasz Sándor