Ma 2022. május 19. csütörtök, Ivó, Milán napja van

Óbudai Danubia Zenekar: Angyalszárnyú angyal (Fonó Budai Zeneház)

Megtörtént veled is karácsonykor, hogy nem sikerült az ünnepi alkalomhoz illő, kedvedre való muzsikát választanod? Amikor nem klasszikust szerettél volna hallgatni, hanem valami hagyományosat?

Igen ám, de a rendelkezésedre álló hanghordozókon a magyar nyelvű feldolgozásokat szimplának találtad, Elvist kissé porosnak, a Három Tenort patetikusnak? A népzenei feldolgozás-lemezeid hangulataiba pedig valahogy nem sikerült belehelyezkedned éppen. Na, ennek a fajta bizonytalankodásnak szakadt most vége végre, hiszen kétségek nélküli bizonyosságot kaptunk!
Az Óbudai Danubia Zenekar, valamint a közreműködők munkája nyomán egy csapásra elrendeződtek, helyükre kerültek a dolgok. A nevük alatt megjelent CD-re került dalok (szám szerint tizennégy) nem egyik hónapról a másikra, hanem 2015. óta fokozatosan bővítették a szimfonikus zenekari repertoárt. Amikor aztán szép számban összegyűltek, nyilvánvalóvá vált, hogy lemezre kívánkoznak mind, és nem keresett kibúvót senki, hiszen semmi szükség nem volt rá. Az elkészült anyag belső lemezborítójára rótt ismertetőjének egyik mondata megkerülhetetlen: „Ahogy a zenekartól és Hámori Máté karmestertől megszokhattuk, kortárssá teszi a régit, modernné a hagyományost: a lemezen Ott Rezső átdolgozásában hallhatjuk a gyerekkorunkból ismert és szeretett dalokat.” E jelzés és jellemzés – a kész alkotás tükrében – én mondom, mentes a „kereskedelmi jellegű” túlzásoktól.
Ez a sablonok felett álló muzsika – ahogyan már utaltam rá - magasan kiemelkedik a karácsonyi zenei felhozatal átlagából. Nem vállalok különösebb rizikót, amikor megkockáztatom: ez maga a csúcs – a hazai kiadványok között egészen biztosan. A hangszerelés és a hangok csillogása pedig egyszerűen kápráztató!
Ahogyan megérkezik a Mennyből az angyal, színpompás! A csilingelések, és az annak nyomán kibontakozó káprázat. A száj tátva marad, a lábak földbe gyökereznek. A Magyar Nemzeti Énekkar megszólalása. A szám közben elhelyezett tüneményes hangszeres szóló. És ez csak a kezdet.
A csoda a folytatásban is velünk marad azzal együtt, hogy az alkalmi műsor egyetemessé, nemzetközivé lesz. Ezt a Stille Nach-t - a finom zenei megoldási miatt - soha nem fogod megunni. Az ünnep fensége és méltósága pedig Schubert Ave Maria-jának közbe iktatásától sem szenved csorbát. Kisvártatva a Pásztorok, pásztorok is eljönnek közénk – csodálatos köntösben, természetesen így, Kiskarácsony, nagykarácsony alkalmából.
Ilyenkor persze nem maradhatunk érdekesség nélkül sem. Tudtátok, hogy a Fel nagy örömre – Gárdonyi Géza szerzeménye, amelyet az író 19 éves korában komponált? És igen, helye van ezen az albumon, méghozzá saját, alanyi jogon!
(A) Little Drummer Boy-feldolgozásban aztán minden szereplő lubickolhat kedvére, mégpedig a (nem kis meglepetésre) közreműködő Lajkó Félix-szel egyetemben, hogy a hiánypótló lemezanyagot a lemezcím-adó dal zárhassa – az addig hallottakhoz méltó módon.
Az írásom végére egy praktikus tanácsot hagytam. Az esetleges szezonális sorállás elkerülése végett (is) érdemes mielőbb begyűjteni a CD-t, hiszen a karácsony - a nagy számok törvénye alapján - az idén sem marad el. És miután a birtokba vett muzsika utolsó hangja is elcsendesült, szinte biztos, hogy hinni fogsz te is az angyalok létezésében.

Olasz Sándor