Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van

Omega 60 kiállítás és kulturális fesztivál Szentes, 2022. május 7-29.

A dél-alföldi kisvárosban immár hagyománya van egy-egy rocktörténeti kiállításhoz kapcsolódó, többhetes kulturális eseményeknek.

Az idei kiállítás az Omega megalakulásának 60. évfordulója apropóján jön/jött létre. Szervezője és rendezője Arató Mátyás, aki egyfelől a zenekar rajongójából vált az Omega mindentudó szakértőjévé, személyes kapcsolatot ápolva a tagjaival, másfelől múzeumi kiállítás-rendezői munkatapasztalatokkal is bír. Ez a kettősség a garancia a kiállítás érdekességére és szakmai nívójára, amely úgy a zenekar tisztelői, mint egy Omega-fanatikus számára is tartogat meglepetéseket.
A megnyitó a város központjában található kiállítóteremben lesz május 7-én 15 órai kezdettel. Az eseményt két órával később közönségtalálkozó követi. Aznap este ki más, mint az Omega-tribute Új Babylon ad koncertet az Ifjúsági Házban.
12-én csütörtökön, 18 órától Dr. Csatári Bence történész tart előadást a magyar könnyűzene azon három évtizedének történéseiről, amelyek a pártállami időkben zajlottak. Szerteágazó, számos aspektusból feldolgozott a téma, apró, látens fehér foltokkal. Kíváncsian várom, mi kerül majd az előadás fókuszába?
Másnap, szentén 18-tól könyvbemutató lesz. Írója, Szarka József és az illusztrátora, Mester Csaba a Kulcsdalok című kötetükről beszélget a szentesi rock-szakíró Sebők Tamással.
Este 20 órától 30Y-koncert az IH-ban! Úgy vélem, ehhez az infóhoz nem kell hozzátenni továbbiakat.
18-án, 18 órától Bujdosó János egyéni hangú, mi több: extravagáns, virtuóz gitár-játékát élvezhetjük a kiállítóteremben.
A rá következő napon Kiss László tart előadást a szintén kiállítóteremben Farkas Bertalan úrrepüléséről és az úrkutatás legújabb eredményeiről, 18 órai kezdettel.
Egy valamirevaló kulturális forgatagból nem maradhat ki az író–olvasó találkozó! 25-én, szerdán az immár megszokott helyszínen és kezdéssel Gerlóczy Mártont látja vendégül Szentes, Sebők Tamás társaságában. Az író A csemegepultos naplója című regényéből készült monodrámát ezúton ajánlom a városunk színházterme műsorát szervezők szíves figyelmébe!
Csütörtökön ugyanott, 18-tól a szentesi gyökerekkel rendelkező énekesnő, Karikó-Tóth Zsófia és a Pontiac-gitáros Kiss Péter izgalmasan bensőségesnek ígérkező kamarakoncertjére látogathatunk el, mintegy a KultFeszt záró akkordjaként, bár az Omega-kiállítás még 29-ig megtekinthető.
A kiállítóteremben zajló előadásműsorok, így Bujdosó János és Zsófiék koncertje is belépődíj fizetése nélkül látogatható. Az Új Babylon-bulin való részvételért egyébként 1500, a 30Y-ra pedig 4000 forintot kell majd fizetni.
 

Olasz Sándor