Ma 2019. október 22. kedd, Előd napja van

Tiszteletét teszi hazánkban a Mester

Hívták őt a „gitárművészet megújítójának”, és „a világ leggyorsabb kezű gitárosának”, vagy „a gitározás alfájának és omegájának”. A méltató jelzősszerkezetek egyetlen embert hagytak hidegen: őt magát. John McLaughlin nem a szavak embere, a zenéje beszél helyette. Alighanem ettől (is) minden idők egyik legfontosabb gitárosa.

Hatvanhat esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot az angliai Yorkshire-ben. Édesanyja hegedűművész volt, ő kilenc évesen mégis zongorázni kezdett. Két évvel később fordult érdeklődése a gitár felé, amit autodidakta módon igyekezett elsajátítani. Kitartó gyakorlással sikerült gitártudását megalapoznia, így a hatvanas évek kezdetén már helyet kapott olyan menők mellett, mint Alexis Corner és a Graham Bond Organisation, majd
csatlakozott a Brian Auger vezette Trinity-hez. 1968-ban alapította első saját együttesét John  Surmannel és Tony Oxley-val. 1969-ben Dave Holland tanácsára New Yorkba költözik, hogy csatlakozzon Tony Williams Lifetime nevű együtteséhez (Emergency, Turn It Over), ahol olyan jól érzi magát, hogy még az Élő Legenda, Miles Davis meghívását is elutasítja a banda miatt...
A Lifetime feloszlása után csatlakozik Davis zenekarához, akivel többek között olyan örökérvényű remekműveken szerepel, mint a Big Fun, In a Silent Way, Bitches Brew és Live Evil. (Kevesen tudják, hogy ekkortájt McLaughlin készített  egy felvételt Jimi Hendrix-szel Dave Holland és Buddy Miles társaságában – ám az anyag a mai napig kiadatlan maradt.)
McLaughlin elmélyed a hinduizmus tanaiban, Sri Chimnoy indiai guru tanítványává szegődik és felveszi a Mahavishnu előnevet. Hamarosan megalakul a jazz-rock egyik legkiválóbb együttese, a Mahavishnu Orchestra:
Jerry Goodman, John McLaughlin, Jam Hammer, Rick Laird és Billy Cobham. Első három lemezük - The Inner Mounting Flame (1971), Birds Of Fire (1972) és Between Nothingness and Eternity (1973) - forradalmi erővel hatott.
1975-ben kiválasztott két Amerikában élő fiatalt: Zakir Hussain tabla- és L. Shankar hegedű virtuózokat, és ezzel útjára indult a Shakti, mely két éven belül minden idők legbefolyásosabb indo-jazz együttesévé vált.
Akusztikus gitárgyakorlatai ekkor Larry Coryell és Paco De Lucia társaságában folynak sikerrel, míg nem Coryell helyét némi kiadói nyomásra rövidesen a Chick Corea által menesztett Al Di Meola foglalja el és ezzel összeáll a híres Guitar Trio, mely a Friday Night In San Fransisco című albummal minden idők egyik legnagyobb lemezsikerét éri el.
Rendkívül termékeny szerző és előadó, lehetetlen felsorolni, mennyi albumon játszott. 1997-ben ismét új zenekart alapít, a Heart Of Things-et, melyben napjaink legjobb fúziós zenészei kísérik: Dennis Chambers dobol, Jim Beard billentyűzik, Matthew Garrison basszusozik és Gary Thomas szaxofonozik.
Sokat koncertezik, majd kiadja az elektromos gitárzene egyik újabb mérföldkövét, az egészen egyszerűen zseniális Industrial Zen-t. Az album zenészeiből válogatja új formációját, a 4th Dimension-t: Gary Husband billentyűzik, Mark Mondesir dobol és Hadrien Feraud, az új basszusfenomén. Fellépéseik fantasztikus élménnyel ajándékozzák meg a minőségi muzsika híveit.
John McLaughlin & the 4th Dimension
Május 22. 20h, Petőfi Csarnok, szabadtér
május 23. 20h, Pécs, PTE Aula

(szilágyi)