Ma 2019. június 26. szerda, János napja van

Jane Birkin a Hajón!

Ki ne ismerné a csodálatos Zsötem (Je t\\\\\\\'aime) dalt, amelyet egykor Serge Gainsbourg írt, s Jane Birkin énekelt egyenesen a slágerlisták élére repítve. Birkin énekének gyerekes, fátyolos, időnként ziháló hangja, angolos akcentusa azóta világszerte ismert és kedvelt lett. Miután Gainsbourg és Birkin házasságot kötött, ők lettek a „francia Lennon–Ono páros”. Birkin, a díva, aki egy tucat világsztárral dolgozott együtt Bryan Ferrytől Goran Bregovicig a legszédítőbb Gainsbourg dalokat adja elő ezen az esten a Hajón. Ezen az estén lehetőség van éttermünkben egy különleges alkalmi vacsora elfogyasztására 18.30-tól, amely a belépőjeggyel együtt 12.500 forintba kerül, s mely csak elővételben kapható január 20-áig. A menü: Kéksajtos burgonyasaláta zöldsaláta fészekben, Fokhagymás sertésdió forrázott parajjal és francia rakott burgonyával, Francia palacsintatorony konyakos narancsszósszal.

Jane Birkin 1968-ban érkezett Párizsba, a Slogan című film szereplőválogatására, s noha akkor még nem beszélt franciául, megkapta a női főszerepet. Ekkor találkozott Serge Gainsbourg-gal, aki a pygmalionja lett: ő repítette 1968-ban a slágerlisták élére, az eredetileg Brigitte Bardot részére írt, Je t\\\\\\\'aime… moi non plus (Szeretlek, én már nem – hazánkban többnyire csak Je t\\\\\\\'aime-ként ismert) dalt előadó ördögi duett nőtagjaként. A szexuális szabadosság jegyében fogant felvétel botrányt kavart, az olasz, svéd, spanyol, valamint brit (és persze a volt szocialista országok) rádióállomásain le is tiltották, azonban a lázadó ifjúság körében sikert aratott. Ez a siker vezette fel az 1969-ben készült a Serge Gainsbourg-Jane Birkin albumot. Az énekesnő gyerekes, fátyolos, időnként zihálónak tűnő hangja, angolos akcentusa azonnal felismerhetővé tette.

Gainsbourg és Birkin 1969-ben kötött házasságot. Az elkövetkező tíz évben mindketten rengeteget forgattak, de Gainsbourg és Birkin sokat szerepelt együtt a médiában is: egyfajta „francia Lennon–Ono páros” lettek. Tizenkét év együttlét után Birkin nem bírta elviselni Gainsbourg züllését, ezért 1980-ban elhagyta őt.

Birkin olyan legendás személyiségekkel dolgozott együtt, mint Feist, Beth Gibbons a Portisheadből, Bryan Ferry, Brian Molko a Placeboból, Franz Ferdinand, Manu Chao, Brett Anderson a Suedeből, Mickey 3D, Françoise Hardy, Cali, The Divine Comedy, The Magic Numbers, Paolo Conte, Beck, Rufus Wainwright, Benjamin Biolay, Keren Ann, Yann Tiersen, Alain Souchon, Les Negresses Vertes, Johnny Marr a The Smithsből, Zazie, MC Solaar, Miossec, Yōsui Inoue, Étienne Daho, Alain Chamfort, Jimmy Rowles, Goran Bregović, Sonny Landreth, The Soundtrack of Our Lives és sokan másokkal.

Színészi és előadói tevékenységének elismeréseként megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát, Franciaországban pedig a Nemzeti Érdemrend lovagja kitüntető címet.

Fellépnek:
Jane Birkin - ének
Nobuyuki Nakajima - vezénylés, zongora
Hiroshi Murayama - zongora
Hoshiko Yamane - hegedű
Rina Odera - hegedű
Ichiro Onoe - dob
Takuma Sakamoto - fúvós hangszerek

Tours de France: Jane Birkin sings Serge Gainsbourg

A Zsötem legendás énekesnője először Magyarországon!

Elővétel: 6500 Ft
A fellépés napján: 7000 Ft
SMS kód: A38JANE0122