Ma 2019. április 25. csütörtök, Márk napja van

Ismét jön a fúziós gitároslegenda

Scott Hendersont immáron két évtizede a világ egyik legjelentősebb gitárosának tartják. Teljes joggal. Nem hirtelen kapta el és repítette magasba a hírnév, hanem kivételes tehetségével és szorgalmával dolgozott meg az előkelő helyért. Nem akárkik mellett szerzett elismertséget magának: a klasszikussá vált Chick Corea Electric Band és Joe Zawinul neve önmagáért beszél, hogy a Tribal Tech elnevezésű, mára kultikussá vált fúziós csodáról már ne is beszéljünk.

Egészen fiatalon kezdett zenélni, különféle klubbandákkal nyomult, játszott Led Zeppelin-től kezdve James Brown-ig mindent. Ebben az időben nagy hatással volt zenéjére Jimmy Page, Jeff Beck, Jimi Hendrix  és a nagy blues gitáros, Albert King. Főként blues-rock gitáros volt, mégis a jazz hatott rá legjobban és ebben a műfajban érte el a legnagyobb elismertséget.Nevet a Chick Corea Electric Band-ben szerzett magának, majd játszott Jean-Luc Ponty hegedűssel és Joe Zawinul-lal.

Pályafutása mérföldkőhöz érkezett 1984-ben: Gary Willis basszusgitárossal megalakította a Tribal Tech névre keresztelt formációt. Röpke évek alatt, néhány album után a legelismertebb fúziós jazz együttessé nőtték ki magukat. A kultikussá vált, utánozhatatlan csapat feloszlásáig szinte folyamatosan turnézott. Egyedülálló munkásságukról tíz lemez tanúskodik. Utolsó anyaguk, a zseniális Rocket Science 2000-ben látott napvilágot.

Ezalatt az idő alatt az egyik leghíresebb fúziós jazz gitáros és zeneszerző lett. 1991-ben a tekintélyes Guitar World magazin a legjobb jazzgitárosnak választotta, majd egy évvel később a Guitar Player a világ legnagyobb jazzgitárosának tartotta.

Henderson időközben visszatért a blues gyökerekhez. A kritika által lelkesen üdvözölt Dog Party (1994), Tore Down House (1997), és Well To The Bone (2002) albumokkal nagy szakmai- és közönségsikert aratott. Legutóbbi szólólemeze, a Scott Henderson Live (2005) folytatja ezt az irányvonalat, de itt már ismét megjelennek jazz hatások is.

A zenei karrier mellett oktatómunkát is végez, tanít a Los Angeles-i Guitar Institute of Technology-ban, s megjelent több gitároktató dvd-je.

Budapestre gyakorlatilag már évek óta hazajár, a Smartmusic jóvoltából sokadszor csodálhatjuk meg fantasztikus triójának lenyűgöző műsorát. Régi társaival érkezik ezúttal is: John Humphrey basszerozik és Alan Hertz dobol.

Aki szereti a bluest, a jazzt, a fúziós muzsikát, a könnyed eleganciát, a virtuóz örömzenét – már most tudja, hol a helye ezen a napon.

Scott Henderson Trio

Budapest, A38 hajó

Május 13.