Ma 2019. június 26. szerda, János napja van

CSIK ZENEKAR 25 – Koncertfilm (DVD)

25 év… Az ember életében az igazi felnőttkor kezdete, a zenekari létben pedig ritka hosszú idő, amit nem csak érdemes, de kell is megünnepelni. Arról, hogy a Csík Zenekar tagjai számára mit jelent a bandában eltöltött időszak, mindegyikük vall a DVD-borító belső lapjain. És, hogy közönség szemszögéből nézve mi jött le a – túlzás nélkül - áldásos ténykedésükből? Egyéb megoldás hiányában magamra vagyok kénytelen vállalni a kérdés megválaszolását.

Nos. Amit a Csík Zenekar tett, az nem kevesebb, mint a népzene és a rock közötti átjárás lehetőségének kiteljesítése. Hogy vele jár egyfajta misszió, küldetés-tudat: egy ügyes csavarral („alkalmas” rock-dalok „megnépzenésítése” ürügyén) a magyar népzene lehető legszélesebb körben való elterjesztése. A kulturális hőstettért pedig a vitán felül megérdemelt Kossuth-díj. Mindezek között az egyenként is élményszámba menő mosolygós, életkedvvel teli Csík-koncertek sokasága, amelyeken nem a közönség létszáma, hanem annak fogékonysága a legfőbb mérce. A lehető legtöbbet adni akarás a színpadon – táncházi muzsikálás közben is.

Ami pedig a Koncertfilmet illeti: a zeneanyagának részletei nem ismeretlenek a zenekart kedvelők tömegének azon limitált hányada előtt, akik rendelkeznek működőképes lemezjátszóval. (A dupla „bakelit” e sorok írásakor hiánycikknek számít éppen. Arról a kiadványról sajnos, hiába kerestek recenziót portálunkon, pedig nemrég cseréltem tűt a gépezetben.) A részbeni egyezőségre a két borító hasonlósága is utal. (Talán éppen ezt hangsúlyozva került a DVD-korong CD-méretű tokba.)

Az LP létezéséről 2014 óta tudunk. A Koncertfilm hanganyagának számos részlete rákerült a 2013. decemberi ünnepi előadásról, de más helyszínen (nem pedig a SYMA-csarnokban) készült, ritkaságszámba menő koncertfelvételeket is tartalmaz. A DVD-n viszont kizárólag a negyedszázados évforduló ünnepi előadása látható – ám az teljes egészében!

A koncert hangulata a két decemberi ünnep közti időzítésével paralel: már-már szilveszteri, amire azonban visszavetül a karácsony tisztasága: fénye, melege és emelkedettsége. Annak minden ízében, pillanatában. De hogy!

Úgy, hogy a negyedszázados évfordulóra összeállított műsor arányaiban majdhogynem lefedi a teljes éráét, ugyanakkor igyekszik megmutatni mindent, ami egyetlen koncerten megmutatható. Vagyis. Dominál az autentikus népzene, és persze a zenész-barátok jókedvű vendégjárása sem maradhat el. Ahogyan az ihletett pillanatok sem. Amikor – a Bihari román táncok ürügyén tölcséres hegedű kerül Csík János kezébe, a színpad hátsó, felső traktusában Fitos Dezső táncosai ropják. Vagy Berecz András, miután ízes fordulatokkal elmesélte a Kunfejedelem boldog véget ért balladáját, ahogyan beszállt énekelni a Csík Zenekarba. Ferenczi Gyuri szívből jövő, utánozhatatlan derűje. Vagy, amikor a Csillag vagy fecske előadásának végére beszivárog a Kispál és a Borz teljes legénysége, hogy a két zenekar muzsikája hullámvetés nélkül folyjon egymásba. Dresch Mihály és az ő furulyája. A Juhmérés Mérában fergeteges forgataga. A közönség spontán kórusa Csík János köszöntő beszéde alatt. Az „össznépi” összeborulós, merengős, sírós finálé.

Szeretet-áradás színpadról le, színpadra fel, meghatódás, imádás. 8 napon túl gyógyuló szív-sebeket ontott, katarzisba fulladt, fülledt világfájdalom. Mindez egyetlen korongon, egy feledhetetlen 2013-as koncertről!

Úgy fest, mintha torlódnának a Csík-kiadványok, és ezzel mi, közönség járunk jól, hiszen további értékek halmozhatók fel zenei tékánk kincsestárában. A Koncertfilm pedig – a legbecsesebbek közül való!

olasz