Ma 2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja van

ESSZENCIA Elindultunk a nagy útra...

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy láthattam ennek a szupercsapatnak az eredeti felállását. Azt megelőzően az együttes cimbalmosától, Balogh Kálmántól halottam a megalakulásuk hírét, amit örömmel vegyes féltéssel fogadtam. 

VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS Örömtüzek a világ tetején

Erősen el kéne gondolkoznom, hogy visszaidézzem a VCSSZ (és a VHK) énekese, Grandpierre Attila korábbi, zeneileg ennyire aktív időszakát. Mázlim van, hogy most nem ennek a kutatása a feladatom. 

DRESCH VONÓS QUARTET Forrásból

Igen. A Forrásból másabb, mint Dresch korábbi muzsikái. Koncepciójában, hangszerelésében, szemléletében, és a zenekar tagjainak személyében egyaránt. 

CSIZMADIA ANNA Danótam én…

A CD megjelenéséről szóló híradás szerint ez Csizmadia Anna első szólólemeze. Igen, a vezető szerepet tekintve minden bizonnyal, de ne felejtsük el a Kovács Ferenccel közösen készített Anna dalok című kollekciót se.

KALÁSZ BANDA Dúzs 2017

A lemez címéről – meglehetősen távoli asszociációval – a rozé-királyként tisztelt szekszárdi borász, Dúzsi Tamás juthat eszünkbe. És majdnem jó nyomon vagyunk. 

PÉTER SZENDŐFI Meets Bartók & Ligeti

Némi túlzás bizonyára van a dologban, mégis úgy érzékelem, hogy a jogdíjak lejáratát követően felpezsdült muzsikusaink Bartók műveinek feldolgozásához való kedve. 

RICHARD HALLEBEEK One Voice

Tulipánok helyett egy csokor fúziós kompozíciót kötött színes csokorba a holland gitármester.

GABREAL Léleknyomok

Az első lépéseivel bizonyos fokig Mike Oldfield útjának kezdeti szakaszát járja be a Gabreal nevű egyszemélyes zenekar. Annyiban, hogy ő is alacsony költségvetésű szintetizátor-centrikus anyaggal állt a nyilvánosság elé.

Jazz Hungaricum 1905-2015

Tíz papírtokos CD található az egyszerűségében is impozáns fekete dobozban. A korongokon: röpke száztíz évet átífogó magyar jazzfelvételek. 

BORSODI BLUES COLLECTIVE Anything Can Happen

A kaláka immár évszázadok óta a „célszerű szegény emberek” (Tömörkény István szavaival) praktikus szövetkezése. Arról szól, hogy egy-egy kis csapat fizetség nélkül segíti a másikat a nagyobb munkáiban.