Ma 2018. március 23. péntek, Emőke napja van

BORSODI BLUES COLLECTIVE Anything Can Happen

A kaláka immár évszázadok óta a „célszerű szegény emberek” (Tömörkény István szavaival) praktikus szövetkezése. Arról szól, hogy egy-egy kis csapat fizetség nélkül segíti a másikat a nagyobb munkáiban. 

EMIL Only alone I know

Emil nem csak egy van, de aki olyan lemezt készít, ami minket is érdekel, nos ő „egyedi darab”, valódi egyéniség. 

HANS LÜDEMENN'S ROOMS Blaue Kreise

Vannak helyzetek, amikor kénytelen vagy gyengébb „képességű” készüléken hallgatni CD-ket. És vannak CD-k, amelyeket nagyon nem mindegy, hogy min hallgatod. 

PANDAMOOD Watch Out!

Bevallom, az ízletesen kifőzött és feltálalt kvázi elektronikus alapú, olykor elgondolkoztató szöveggel fűszerezett magyar popzenék által kiváltott első reakcióm nem az elismerés, nem is a csodálat (akkor sem, ha rászolgál a zenekar), hanem a féltés. 

AMIR GWIRTZMAN Babel Gumbo

A Tel-Aviv-i illetőségű Amir Gwirtzman a nád- és a fafúvós hangszerek világszerte ismert és elismert művésze. 

PULCINELLA 3/4 D”Once

A nép haragja és a lélek súlya. Előbbi a francia zenekar nevének eredete – a 17. századi olasz vásári komédia jellegzetes (a nép haragját képviselő) figurája után. Utóbbi a CD címe.

CHALABAN Gleimim

Új lemez, régi, jól ismert mottó: „Vissza a gyökerekhez!” A marokkói-magyar (az új olvasók kedvéért pontosítok: Magyarországon alapított marokkói) Chalaban-ban (nem meglepetésre) az előbbi nemzet muzsikája a domináns: hangsúlyos és fajsúlyos, bizonyos megoldások tekintetében jobban, mint a korábbi lemezanyagaikon. 

TRIÓ For Seven Days/Hét napra

Trió. Évtizedekkel ezelőtt a szót rövid o-val író osztrák popcsapat „dádázta” meg a világot, „very primitív egyslágerével”. De hagyjuk a popzenét (mint a dagadt mosónőt) másra: ugyanaz jut róla eszembe, ami a magyar fociról. 

ANTOINE FAFARD Proto Mundi

Meglepetés, de minő kellemes, sőt, állat koppantó, merthogy az év egyik legfontosabb fúziós albumát dicsérhetjük.

LITTLE G WEEVIL Something Poppin

Nagybetűs dög kacsint reánk, feka hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere.