Ma 2017. október 18. szerda, Lukács napja van

WORK OF ART Artwork

Mesebelinek is nevezhető e nem mindennapi történet. Lelkes és kitartó fiatalok készítettek egy három számos demót, elpostázták tucatnyi címre, mire hamarosan lemezajánlattal jelentkezett a műfaj legnagyobb kiadója. Mi ez, ha nem a megvalósult álom? 

SZŐKE SZABOLCS Agenda

Amíg nem hallgattam meg a lemezt, nem gondoltam a galulkáról, Szőke Szabolcs bolgár „származású” vonós instrumentumáról, hogy képes szólóhangszerré válni. Nem éreztem benne azt a sokszínűséget és finomságot, ami arra predesztinálná, hogy egyedül is megszólalhasson.

WHITESNAKE Good To Be Bad

Felejthetetlen az a három esztendővel ezelőtti nap, mikor robbant a bombahír: feltámadt a tetszhalott Legnagyobb Kígyó. Útjára indult, ereje és szépsége legszebb napjaira emlékeztetett. Régi hódolói ismét elismeréssel csodálták, ezért is kíváncsi most mindenki friss alakítására.

EUROPEAN MANTRA WITH THE FSCO Twenty One

A szép lassan kultikussá váló European Mantra, hazánk egyik legizgalmasabb együttese eddigi rövid, ám annál gazdagabb pályafutásának újabb mérföldkövéhez érkezett.

WINAND GÁBOR Opera Budapest

Ami a külsőségeket illeti, be kell vallanom, nem értek mindent. Kezdve azzal, hogy a CD borítóján egy majdnem jelmeztelen nőalak látható. Ha ő a ledér múzsát hivatott jelképezni, akkor rossz a kód.

UNGER BALÁZS ÉS BARÁTAI Második forduló

Akár a magyar világzenei szcénát, akár a jazzét nézzük, ugyanarra a következtetésre jutunk: tele vagyunk jobbnál jobb cimbalmosokkal! A legtöbben a népzenében működnek, miként a turai származású Unger Balázs is (bár Dresch Mihály jazz-együttesében is megfordult), aki, mint a címéből kitalálható, immár a második albumát készítette el.

UDRUB Suhanás

Nem jártam soha a Szaharában, nem tudom, építenek-e gémeskutat a sivatagba: hasonlót, mint amilyen az Udrub-CD borítóján látható. Nem kizárt azonban, hogy az csak szimbólum, kifejezve, hogy igenis, a „pusztai” magyarok is játszhatnak ilyesfajta muzsikát.

MOROTVA Szerelem

Aki 15 éves, az ugye, kamaszodik. És ebben a korban mi más érdekelhetné az embert legjobban, mint a szerelem? Ez még akkor is igaz, ha történetesen egy zenekar koráról van szó.

LURA M’bem di fora

Bevallom férfiasan, hogy a Zöld-Foki Szigetek létezése csupán a morna-királynő Cesaria Evora hazánkban való felbukkanása óta tudatosult bennem. Már megérte idejönnie – mondhatná, ha elolvasná valaha, amit most leírtam.

ATOMTORTA Ma éjjel

A találkozásunk idején, amikor az Atomtorta a SZIN nagyszínpadán lépett fel a 30Y és a Kispál előtt, nem esett le, hogy ők voltak a sokat dicsért Atomic Cake, hiszen annyira fiatalok! Az a pár perc pedig, amit élőben hallottam belőlük, meglepő érettségről tanúskodott, nem beszélve a „Ma éjjel” című demó anyagáról.