Ma 2019. június 26. szerda, János napja van

Blues ír módra (Gary Moore fellépése Alsóörsön)

A kilencedik Harley Davidson találkozó főnapja, a szombat most is igényes zenei csemegéket kínált a rock honi rajongóinak, aminek a csúcspontja kétségtelenül a Magyarországon debütáló koncertét játszó ír gitárzseni, Gary Moore bulija volt.

PASO: születésnapi vendégjárás (Petőfi Csarnok, május 16.)

Az 5 éves kor nem elérhetetlen egy zenekar életében, de hány magyar banda tud az ötödik születésnapjára meghívni egy, a saját stílusában vezető amerikait?

Török Ádám 60 éves (Csongrád, Bohém Kávéház, április 19.)

A 60 egyfajta mérföldkő: alapos ok a tartós ünneplésre, de semmi esetre sem sebességkorlátozás! A lényeg, hogy együtt köszönthettük a világ legfiatalabb hatvanévesét.

Amikor az elő-előzenekar az est fénypontja

Sok mindent láttam már az elmúlt huszonöt év során, de ilyet, sőt, még csak ehhez hasonlót sem! Amikor egy koncerten nem hogy az előzenekar a jobb a főszereplőknél, hanem az előzenekar előtt színpadra lépő, rövid bemutatkozó műsort adó társaság viszi el egyértelműen a pálmát, nos, ilyet most láttam és hallottam először. Nem mindennapi élményben lehetett része a közönségnek.

Etalon Jamaikából avagy amikor játszik a Skatalites

Ez a speciálisan áttranszponált, lüktető karibi muzsika szinte ugyanolyannak maradt meg, amilyen a kezdeteknél volt. Az ős ska-felvételeket hallgatva ma is ámulva csodálkozhatunk rá a punk és a reggae elemeire.

Uriah Heep (Budapest, Petőfi Csarnok, március 27.)

Nagyon tetszett, hogy átdolgozták a régi dolgaikat. Például a Sunrise-ban az énektéma alá Phil Lanzon nagyszerű, klasszikus zenét idéző orgonafutamokat tett, de a záródalként előadott Lady in Black táncos basszuskísérete Boldertől is újdonságként hangzott. A July Morning most is csodálatosan hömpölygött, de a koncert csúcsa a Gypsy-Look At Yourself blokk volt.

Quimby (Szeged, Belvárosi Mozi, április 10.)

A fiúk egy-egy zseblámpával botorkáltak fel a színpadra. Megkezdődött a visszaszámlálás, a buli és a Zéró dal! Komoran és tömören szólt a nóta, akár csak a gondolatgazdag, tempós Homo defektus.

Michael Landau Group (Budapest, Take Five, április 8.)

De mi történik, ha van lehetőség, hogy egy kicsit megtépkedhetjük a húrokat? Rácsodálkozás, ámulat, döbbenet. Mr. Landau mindent tud. Bámulatosan átjár a rockból a bluesba, a funkyból a jazzbe. Oda-vissza, bármiből bármibe. Amit hallatni akar velünk, az rákerül a gitár nyakára, hogy onnan továbblépve hallószerveinkbe véssen mély barázdákat, az eddig még Michael Landau-t nem ismerő szikes sztyeppén.

In memoriam Orszáczky Jackie Miklós (Müpa, április 4.)

Jackie hiányzott nagyon. És most már sajnos nemcsak április 4-én. Az este finom, intelligens, szomorú és felemelő volt, afféle csendesülős. Ilyen lehetett Ornette Coleman is John Coltrane temetésén.

Anselmo Crew, Kultur Shock (A38, március 14.)

Esős, hűvös volt az este március 14-én. Ekkor zajlott le az első találkozásom mindkét zenekarral. Ezt a találkozást nem fogom elfelejteni, de persze, nem az időjárás miatt! A Kultur Shock most járt először hazánkban.