Ma 2024. május 30. csütörtök, Zsanett, Janka napja van

Csongrádon koncertezik a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó

Túlzás nélkül állítom: alsó hangon is regionális jelentőségű kamarakoncertet ajánlok ezúton a jazz-kedvelők szíves figyelmébe! Jogos a kérdés: pontosan hol és mit? Nos.
Csongrádon, a Tisza Presszó (Szent János tér 2.) szabadtéri színpadán (közvetlenül a folyó mellett) a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó fog játszani június 8-án szombaton, 20 órától!

Túlzás nélkül állítom: alsó hangon is regionális jelentőségű kamarakoncertet ajánlok ezúton a jazz-kedvelők szíves figyelmébe! Jogos a kérdés: pontosan hol és mit? Nos.
Csongrádon, a Tisza Presszó (Szent János tér 2.) szabadtéri színpadán (közvetlenül a folyó mellett) a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó fog játszani június 8-án szombaton, 20 órától! A jegyek értékesítése – elővételi áron – már megkezdődött. Aki már most tud mindent, amit a duóról tudni érdemes, aligha olvas tovább, de bevallom, nem feltétlenül nekik szántam az alábbi sorokat. A magyar jazz két, rendkívül markáns egyéniségéről van/lesz szó. És hát igen. "Éppen ideje, hogy az egész világon felfigyeljenek a duóra." - írta az osztrák Kultur az egyik közös lemezük kapcsán – hogy ne csak én igyekezzek mellettük érvelni. (A csongrádi előadásukat követő estén éppen Bécsben fognak fellépni.)
"Az egyik legjobb fiatal európai énekesnő Magyarországról jött." - hívta fel a figyelmet a nemzetközi szinten mértékadónak számító Jazz Podium a 2/2017. számában, Harcsa Veronikára vonatkoztatva.
Az ő 2005-ben készült bemutatkozó lemezének (Speak Low) licencét megvásárolta egy japán kiadó, és az a szigetországban – a saját kategóriájában – az eladási lista élére került. Mi ez, ha nem álomszerű, sőt: meseszerű pályakezdés? A következő albumára (amelyet a saját zenekarával készített) három évet kellett várni. (Szintén kiadták a japánok is, csakúgy, mint a harmadikat.) Addig, és azt követően is számos, különböző stílusú albumon csillantotta meg a tehetségét, vendég-szereplőként. Emlékszem egy PASO-koncertre, amelyre közvetlenül a repülőtérről érkezett, hogy elénekelhesse a fiúkkal közösen lemezre vett dalt. (Fáradtságnak nyoma sem látszott rajta.) Nem mellesleg, magyar költők verseinek megzenésítése és előadása sem áll távol tőle. (Lásd/hallgasd - ebből a kategóriából - a Lámpafény című albumát, valamint a Kassák-lemezét.) Ahogyan a modernnek nevezett hangzásvilág sem, amelyet a Bin-Jip nevű formációjának (szintén lemezekre került) tevékenysége reprezentál.
Gyémánt Bálint már a 2011-es Lámpafényen is gitározott, de duóban 2014. óta dolgoznak együtt. Ha jól számoltam, három album fémjelzi az eddigi együttműködésüket. A legutóbbi anyaguk (Shapeshifter) például egészen friss. Veronika honlapján (harcsaveronika.hu) egyébként nagyon érdemes elidőzni, klip-nézegetéssel például, de számos egyéb érdekességet is láthatunk rajta.
Gyémánt Bálint, az egykori Juhász Gábor-tanítvány „másodállásban” triót működtet. Saját neve alatt megjelentetett lemezéről (True Listener) ismertető olvasható ezen a portálon, ami azt is jelenti, hogy Veronika hagyja őt nélküle is érvényesülni, de hát a zenei világban mindez természetes gesztus.
Hadd legyek szerénytelen: a magam részéről az év koncertjére pályázom Csongrádon, a kettejük előadásában, bízva abban, hogy a legkevésbé sem fogja nyomasztani a művészeket a maximalista elvárásom terhe.

Olasz Sándor