Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van

Ezerfős lakodalom Miskolcon – P. Mobil turnényitó

1973. június 10-én a Diósgyőri Popfesztiválon lépett először színpadra a kényszerű névváltoztatás után a P. Mobil. S itt, a Gárdonyi Művház Ifiparkjában „ülte” meg az első, (lesz több is, extrákkal) Aranylakodalmát is, ahol Schuster Lóránt és a zenekar megerősítette a rajongóikkal való összetartozást, amely ötven éve töretlen. Az a bizonyos láthatatlan szál…

Nem éppen lagzihoz való idő volt 2019. május 4-én – esett Pesten, esett Miskolcon – de vártak a barátok, és várt a zenekar. Különben is, egy turnényitó kihagyhatatlan esemény. Délutánra már épp hogy csak szemerkélt, s mire a kisvárdai Radar zenekar belecsapott a húrokba, már szép számmal gyülekeztünk a színpad előtt. Maku és bandája ugyancsak régi ismerőse Miskolcnak, a dalokat egy emberként énekelte a tömeg. Itt mutatkozott be a zenekar új basszusgitárosa – Popomájer Tibor –, aki máris a csajok kedvence lett. Nem tudom, mennyi ideje volt megtanulni a nótákat, de becsülettel helyt állt mind a színpadon, mind a rajongók gyűrűjében. A rendkívül jó hangulatú bemelegítő koncert után volt egy kis idő (míg az átszerelés zajlott), hogy a DVTK meccsről érkező ismerősöket, barátokat üdvözölhessük, na meg a kiszáradt torkunkat újra használhatóvá tegyük a nagy esemény előtt. A söntéspultnál ért a csalódás, csak sör és rövid volt, bor nem. De sebaj, megoldottuk!
A P. Mobil Aranylakodalom turnényitó koncertje stílszerűen a Lakodalom van a mi utcánkban című műdallal kezdődött, amelyet a kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar néhány tagja adott elő Scserbin János vezetésével. Közben a zenekar tagjai sorban beszállingóztak a színpadra, és minden különösebb átmenet nélkül – na, jó, egy laza beszámolás Szebelédi Szergya Zsolt által – már szólt is a Rock ’n’ roll. S jött a többi veretes nóta, a hangulat egyre fokozódott, repültek a „bélások”. A mellettem álló három férfira rá is szóltam, mert olyan erőből küldték meg, hogy féltettem a fiúkat a színpadon. Amikor már a Főnök is szóvá tette, ők akkor is csak röhögtek… Megfogalmazódott bennem egy hasonlat róluk, de inkább megtartom magamnak. Az ötvenéves zenekar setlistájába bekerült két, még frissnek mondható feldolgozás is. Az Echo - Gondolsz e majd rám remek felvezetése volt az utána következő daloknak: Asszonyt akarok, Szívpörkölt. És persze a fricska is helyén van – Meddig él egy ötvenéves férfi? A színpadon egyre jobban bemelegedtek a játékba, mi meg egyre jobban kimelegedtünk a táncikálásba. Közben persze innen-onnan felhangzott a „móóóbilozó” kórus, amit a fiúk mosollyal nyugtáztak. Legalább pihegtek egy kicsit, amilyen tempóban nyomták. Újabb két emblematikus nóta egy-egy sora: „…bármi jöhet még…elmegyek” és „…egyszer visszajövök”. Elgondolkodtató, nem? De Oh yeah, Most is azt érzem. Bizony, mi mindannyian most is azt éreztük, mint a legelején, amikor ki-ki rajongójává vált a P. Mobilnak. Elmúlt a térdfájás, nem számított a szemerkélő eső…csak a zene. A következő dal – Csillag leszel – az emlékezésé. Lóri a refrénnél egyesével sorolta fel a zenekar égi zenészeit, fájóan sok. De az élet nem áll meg, a fiúk újra felpörögtek. Szabó Peti rágyújtott az Utolsó cigarettára, a közönség újra tombolt. Zúzós nóták kerültek fel a setlista végére is. Metálmánia, Rocktóber… Azt gondolom, mindenki megtalálta a neki legtöbbet mondó, emlékeket ébresztő dalt, amitől kerek lett az este. Ami persze nem egyszerű, hiszen egy ötvenéves, máig alkotó zenekarról beszélünk, sok-sok dallal. Az Alkohol blues zárószám után, a Galagonya Citerazenekar búcsúztatta a nagyérdeműt, a Pünkösdi rózsa moldvai népdallal. A P. Mobilnál megszokhattuk, hogy nincs ráadás, az utolsó percig felépítik a műsort, mégsem akaródzott senkinek mozdulni. Majd miután megosztottuk egymással az átélt élményeinket, átsétáltunk az épület túloldalára, ahol már kicsit felfrissülve várt minket a zenekar. E napra lett időzítve az Ez az élet, Babolcsai néni LP megjelenése a Grundrecords jóvoltából, és a megvásárolt lemezeket rögtön dedikálták is. Lehetett közös fotót készíteni a zenekarral, és jópofa gegként a menyasszonynak öltözött Lórival is, ami persze egy formázott kartonpapírra kasírozott életnagyságú kép. Mit is mesélhetnék még?
Hölgyeim és Uraim, a zenekar játszott! S fog is, éljenek vele!
    1. Rock ’n’ roll
    2. Utolsó rock and roll
    3. Kétforintos dal
    4. Miskolc
    5. Nyomjad papa!
    6. Főnix éjszakája
    7. Forma 1
    8. Heavy Medál
    9. Fegyvert veszek!
    10. Nélküled
    11. Gondolsz e majd rám
    12. Asszonyt akarok
    13. Szívpörkölt
    14. Ötvenéves férfi
    15. Mobilizmo
    16. Visszajövök
    17. Oh yeah
    18. Most is azt érzem
    19. Csillag leszel
    20. Utolsó cigaretta – medley
    21. Metálmánia
    22. A zenekar játszott
    23. Rocktóber
    24. Menj tovább
    25. Örökmozgó lettem
    26. Alkohol blues

Ócsag Andrea