Ma 2024. május 30. csütörtök, Zsanett, Janka napja van

Ének és irodalom – a GreCSÓKollár – Csongrád, Tisza Presszó, 2020. szeptember 18.

Arra döbbentem rá nemrég, hogy az egyik közmondásunk alapigazsága tragikus hirtelenséggel meghalta magát. A jó bornak nem kell cégér, hirdette, amíg élt. A mai, nagyfülű világban ez nincs így. (A másik meg az, hogy a cégért manapság reklámnak hívják.)

Sőt. Már legjobbaknak is szüksége van rá!
Éppenséggel beszélhetnék a csongrádi Tisza Presszó imponáló bor-kínálatáról is, vállalva, hogy személyesen győzöm meg az érdeklődőket a helyszínen, ráadásul én állom a kóstoló árát! De nem szeptember 18-án pénteken, amikor két szellemi óriás lép a kora-ősszel is gyönyörű kerthelyiség színpadára.
Grecsó Krisztián neve önmagában hívószó kell legyen Csongrádon, hiszen ő egykor a dél-alföldi kisváros hírneves gimnáziumának a padjait koptatta. (A fotók, így az épületé is a fb ébredéséig, vagy meddig csak az eredeti közlés helyén, a riff-hu-n láthatóak.) A térségben szerzett kamasz-élményei idővel írói alapanyaggá váltak. Persze, csak miután az első novelláskötete, a Pletykaanyu – a tárgya természeténél fogva – akkora publicitást kapott, hogy csak a harmadik kiadásából sikerült begyűjtenem egy példányt. A legújabb Grecsó-művek pedig a Vera (próza), és a Magamról többet (vers). A röpke felvezetésből is kiderül, hogy nem áll szándékomban irodalmi értekezést írni az egyik legnépszerűbb kortárs írónk munkásságáról, aki író ugye költő is, nem utolsósorban. Így hát ezen a zeneinek gondolt portálon három, ilyen vonatkozású kapcsolódásra hívom fel a figyelmeteket.
1.) Az Élet elvitelre című, 2014-es Szabó Balázs Bandája-lemezen két, ihletetten megzenésített Grecsó-vers is hallható. A néhány évvel ezelőtti szentesi koncerten például a műsor részét képezték.
2.) A legfrissebb kiadvány pedig a Grecsó-Hrutka Tandem Első évre fecske címen hallgatható albuma (csak tudnám milyen formátumokban, de a neten megtalálja, aki jól keresi).
3.) A fent jelzett duó-koncert szempontjából mégis a Rájátszás címet viselő, 2013-ban megjelent könyv az, ami igazán aktuális! Leginkább azért, mert a kötethez CD is tartozik, mégpedig három Kollár-Grecsó szerzeménnyel! (Azt, hogy hány számban játszik még ott László és Krisztián ezeken kívül, sajnos nem tudom.)
Tehát. Grecsó Krisztián partnere Csongrádon az a Kollár-Klemencz László lesz, akit a Kistehén Tánczenekarból, illetve a Budapest Bár énekes közreműködőjeként ismernek a legtöbben. (Ő az egyetlen ember a Földön, aki A vén cigány-t giccs-faktor nélkül képes a színpadra citálni.) Mondok inkább mást, jó szokásomhoz híven. Laci saját neve alatt 2016-ban, a Fonónál megjelent albuma a Rengeteg, azt hallgassátok meg jó szívvel és igazán, mert az szépségesen komoly, de tényleg!
Hogy mi várható a koncerten ezen előzmények után? Megmondom a frankót. Fogalmam sincs, de hogy elementáris élmény lesz, az biztos! Gyertek el ti is, és megtudjátok jól, hogy mi hozható ki ebből az izgalmas helyzetből! Én mindkettejüket szeretem, és mindig hajtott a kíváncsiság irántuk, így hát mi egyebet tehetnék, mint hogy töltődöm addig is a várakozással. Meg azt, hogy néhány praktikus irodalmi, zenei holmit viszek majd, hátha ők ketten kedvükre összefirkálják azokat nekem.

Olasz Sándor