Ma 2024. július 19. péntek, Emília napja van

Bodzavirágzáskor Zsámbékon a legjobb zenék szólnak! Pénteken és szombaton a 6. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválra várnak mindenkit válogatott fellépőkkel, a belépés ingyenes!

Bodzavirágzáskor Zsámbékon a legjobb zenék szólnak!
Pénteken és szombaton a 6. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválra várnak mindenkit válogatott fellépőkkel, a belépés ingyenes!
2023. június 9-10. Zsámbék, Zárdakertben

Hatodik alkalommal telik meg bodzavirágzáskor Zsámbék legszebb közparkja válogatott koncertekkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon, amelyre a belépés ingyenes. A hűvös, ősfás Zárdakertben június 9-én és 10-én (pénteken és szombaton) olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Negro Oro Balkan Bagage, a Messessippi, az aurevoir, a Balkan Fanatik, a Romengo, vagy a Circus Problem (CZ). A gyerekeket szombaton Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című családi koncertje várja. A zenei fesztiválon természetesen meg lehet kóstolni a helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeket is.

Zsámbék ezernyi virágzó bodzabokra és a bodza latin neve, a ’Sambucus’ adta a fesztivál ötletét, hogy június első napjaiban ismert világzenei fellépők itt adjanak egymásnak találkozót. Idén a balkán és a cigány zenei hagyományok elevenednek meg első sorban a fesztiválon, így a jó hangulat és a tánc garantált!

A Negro Oro Balkan Bagage a Zsámbéki-medencében ismert és folyamatosan koncertező felállás, tagjai több irányból érkező zenészek, akiknek közös nevezője maga a balkán zene és benne az élet, a lendület, a vidámság, a buli, a tánc és az önfeledtség, ami minden hangban benne van.

A MESSESSIPPI különös zenei világa eltér a megszokott és jól ismert formáktól. Alappillére az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus, Fejér Simon Pál és Szert Zsigmond életére. A dalszövegekben sokszor mély és költői gondolatokkal találkozunk, különös érzésekkel, vívódásokkal, élethelyzetekkel, a zene mellett pedig ezek a szövegek tesznek felejthetetlenné egy-egy Messessippi koncertet.

Az aurevoir. zsámbéki és Zsámbék-környéki zenészekből áll, de bárhol zenélnek a Kárpát-medencében, sokszínű és magával ragadó zenéjük megtölti a nézőtereket, bármerre is járnak. Leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Muzsikájukban a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait és az 1960-as évek beatzenéjét éppúgy felfedezhetjük, mint a francia kávéházi sanzonok világát, vagy a reneszánsz, barokk hagyományait. Az aurevoir. elköszön a régi korszaktól és nyit az új felé, melyben visszaköszönnek a korábban kialakult zenei stílusok.

A Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor köré épült zenekar az elektronikus zenét keleti, balkáni és magyar folkelemekkel házasítja össze. Debütáló lemezük rögtön Fonogram-díjas lett (2003), és változó felállással kiadott albumaik azóta is a szintipopot, a hiphopot és a kortárs elektronikus tánczenéket ötvözik a Balkán népzenei hagyományaival. Dalaikat hallhattuk játékfilmben (MIX, Nyócker), a rádióbarát Elment az én rózsám, a Ha te tudnád és a 2011-es országimázsfilmet aláfestő Repülj madár pedig egyaránt milliós YouTube-nézettséget produkált.
A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta a világ szinte minden pontján, a legnagyobb világzenei fesztiválokon és koncerthelyszíneken léptek fel, több albumuk felkerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. A zenekar énekesnője Lakatos Mónika Kossuth-díjas művész, aki 2020-ban – első magyar nőként és első roma előadóként - átvehette a világ legnagyobb világzenei elismerését, a WOMEX Artist Award-ot.

A fesztivál külföldi vendége a cseh Circus Problem, akik a balkáni hagyományokat kombinálják a disco beat és a Cheep pop elemeivel. A 2021-ben alakult fiatal együttes tagjai punk bohócoknak vallják magukat és jókedvük átragad mindenkire, aki a koncertjeiken részt vesz Csehországtól Németországig, vagy Franciaországig - számos helyen koncerteznek visszatérően. Egy klip a zenekartól itt: https://www.youtube.com/watch?v=idgSVXrscmE

Szombaton a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Hangoló-Kerekerdő című produkciója, amelyben egy csodálatos világ, egy nagy mese elevenedik meg zenében a színpadon.

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál szervezője Zsámbék Város Önkormányzata.

A fesztivál honlapja itt: https://sambucus.hu/ Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/

Sambucus Fesztivál Zsámbék 2023
Helyszín: Zárdakert
KONCERTPROGRAM

Június 9. péntek
17.00 Negro Oro Balkan Bagage
18.30 Messessippi
20.30 aurevoir.

Június 10. szombat
17.00 Paár Julcsi Kerekerdő
18.30 Balkan Fanatik
20.00 Romengo
21.30 Circus Problem (CZ)

A belépés minden helyszínen minden programra ingyenes! A további részleteket folyamatosan teszik közzé a fesztivál facebook oldalán.