Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van

Droles de Dames: Good Morning (BMC Records)

Adom tovább az infót úgy, ahogyan kaptam a kiadótól. Ettől precízebben ugyanis magam sem fogalmazhatnék.

„Thomas de Pourquery szaxofonos-énekes a francia jazz igazi fenegyereke. A Drôles de Dames trió vezetőjeként kozmikus utazásokat tesz Fabrice Martinez (trombita, szárnykürt) és Laurent Bardainne (analóg szintetizátor, szaxofon) társaságában – biztonsági öv és meghatározott célállomás nélkül. A három zenész a Supersonic zenekarral már meghódította Franciaországot, majd körbeutazta a világot, és első, pop és jazz utalásokat, illetve kortárs zenei kísérleteket halmozó triólemezük is hangos sikert aratott 2021-ben, a BMC Records kiadásában. Új kislemezük élő koncertfelvétel, ahol a lassan építkező finom pszichedélia elektronikus hatásokkal, soult idéző énekkel és jazzes trombitajátékkal társul. A számot hallgatva olyan érzésünk támadhat, mintha egy alternatív univerzumban köszöntenék a reggelt.”
Hozzáteszem: ez egyszámos anyag, kislemez. Az első a kiadó történetében. Véleményem azért még van róla (mert több mint figyelemre méltó a kísérlet) azzal együtt, hogy a muzsika milyenségét leíró mondattal teljes mértékben egyetértek. Annyit teszek csak hozzá, hogy valamiféle, talán elektronikusan létrehozott basszus kezdettől nyomatékot helyez az egészre. És hogy a jazzben ritkán hallható szárnykürt szerepe sem érdektelen és elhanyagolható.
Az együttes 2021-es albumára történt utalás azt igazolja, hogy van még hasonló muzsika ott, ahonnan ez jött! (Az említett CD ismertetőjét természetesen visszakereshetitek ezen a portálon.)

Olasz Sándor