Ma 2024. június 18. kedd, Levente napja van

Téli Embryo-turné, szentesi állomással

Akik figyelemmel kísérik Szentes koncertéletét, tudják, hogy nem egy világsztár fordult már meg a városunkban. Elég csak a Genezis gitárosa, Steve Hackett nevét említenem.

Nos, ismét hasonló kaliberű vendégek kopogtatnak a nem létező városkapun, akik ugyan nem annyira széles körben ismertek, de a státuszuk stabil és megkérdőjelezhetetlen: ők az Embryo!
Patinás, 1969-ben(!) alakult zenekarról van szó. A 70-es években a német jazz-rock történetének egyik legfontosabb formációjává vált, de gyakran emlegetik őket a krautrock legeklektikusabb együtteseként is. Ezzel együtt a pszichedelikus muzsika, sőt a világzene sem áll tőlük távol. És ha arra a megállapításra jutunk, hogy ez összességében nem, vagy nehezen bekategóriázható, aligha tévedünk (sokat).
Ami pedig a ritkaságszámba menő működési mechanizmusukat illeti, azokkal nagyon közel állnak a punkokhoz, tehát a Trottellel való, ki tudja mikortól datált együttműködésük sem a véletlen műve. Ám az Embryo sokkal inkább zenei kollektívaként, mint stabil tagsággal rendelkező együttesként egzisztál. A punkos párhuzam okán megemlékezhetünk a város talán legnevezetesebb ilyen koncertjéről, amelyet a skót Dog Faced Hermans adott 1992. augusztusában. Énekesnőjük, a trombitát is megszólaltató Marion Coutts ugyanis elájult az egyébként nagyszerű koncertjük vége felé közeledve, a banda történetének egyetlen félbeszakadt buliját produkálva.
Efféle fordulatra aligha számíthatunk az Embryo részéről, december 11-én, hétfőn(!), 20 órától az Ifjúsági Házban. Pedig egy hölgy biztosan fellép a zenekarban, mégpedig a vibrafonos Marja Burchard, aki a 2018-ban elhunyt édesapjától vette át a kollektíva vezetését.
Azét a kollektíváét, amelyik ebben a meghatározhatatlan formában fennállásának 55. éve felé közelít. Kvalitásukat pedig mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy (mások mellett) a világhírű amerikai jazz-szaxofonos Charlie Mariano, az egykori jazz-ikon énekesnő Billie Holiday utolsó zongoristája, Mal Waldron, és indiai ütőhangszeresek: Trilok Gurtu, és Ramesh Shotham is aktív közreműködéssel segítették a munkájukat. A Wikipedián nem kevesebb, mint 42 lemezüket számoltam össze. Az ott fellelhető utolsó, a 2021-es Auf Auf például rendkívül összetett, változatos, nagyszerű muzsika. Az egyik 2008-as albumuk címe pedig igen csak kifejező: Freedom in Music.
Ennek szellemében várjuk hát őket Szentesre! Szokatlan időpontban érkeznek tehát olyan, izgalmas muzsikával, amelyik maximális nyitottságot és befogadókészséget igényel a nézők részéről. Ez a koncert soron kívüli (és rendkívüli) előadás: nem szerepel a Zene-Világ-Zene megtervezett és meghirdetett programsorozatban, de mi készen állunk rá, ugye? Egyhamar úgysem hallhatunk itt effélét!
Az Embryo Szegeden december 9-én, a budapesti Szimplában pedig 12-én játszik még. Ezen a két állomáson a már említett Trottel lesz az előzenekaruk.

Olasz Sándor