Ma 2024. május 30. csütörtök, Zsanett, Janka napja van

A Zene-Világ-Zene koncertsorozat Szentesen, 2024-ben, az évad másik felében

A Zeneiskolában zajló bérletes előadásokról ezúttal is a Hangversenyközpont igazgatója, Kertész Ákos, a további, zömében az Ifjúsági Házban megrendezendő eseményekről pedig Arató Mátyás nyilatkozott.

Ákos: - Friss hír és nagyon nagy öröm, hogy ismételten nyertünk az NKA-nál mind a Hangfoglalón, mind pedig a komolyzenére kiírt pályázaton. Ez azt mutatja, hogy ismerik és elismerik a tevékenységünket. A mai világban nem igazán rendezhetnénk meg ezeket a produkciókat támogatás nélkül. És hogy mik lesznek ezek az évad 2024-re eső felében?

Január 12.: Snétberger Ferenc
Ákos: - Ő járt már egyszer Szentesen egy szál gitárral, és hatalmas sikerrel. Úgy elvarázsolt mindenkit egy hosszú koncerten, hogy észre sem vettünk az idő múlását. Most is könnyű volt megállapodni vele, hiszen végtelenül nyitott és barátságos ember. Valószínűleg Németországból fog érkezni. Nagyon várom a koncertet! Ennél méltóbb módon nem is nyithatjuk meg 2024-et.

Február 10.: Szirtes Edina „Mókus” Quartet
Ákos: - Én 16 éves voltam, Mókus meg 15, amikor megismerkedtünk. Azóta, rövid kihagyásokkal folyamatos az együtt munkálkodásunk, ami legutóbb az Omega-Szigetek kapcsán mutatkozott meg, nyáron. Ahogyan akkor, a kvartettjében is hegedülni, énekelni fog és loopert is használ. A csapat tagja a Bécsben élő Pálhegyi Máté, kiváló fuvolaművész, Lisztes Jenő cimbalomművész, aki mindent is eljátszik, a kvartett pedig velem egészül ki. A műsorban vannak régi „slágerek”, amiket a Fabula Rasával is játszottunk, meg sok újdonság.

Február 22.: Four Bones Harsona Quartet
Ákos: - Ők annak idején a Fabula Rasába is bekapcsolódtak, és az Omega-Szigetek dalciklusban is közreműködtek. A műsoruk részben lehet klasszikus, de a Gyetvai Péter vezette kvartett nagyon nyitott: a könnyűzene, a filmzene felé is elkalandoznak. Nagyon izgalmas koncert elé nézünk!

Február 24.: Kaukázus
Matyi: - Ők úgy jöttek, hogy elkezdtem Pajor Tamás új dolgaival foglalkozni, akinek van egy nagyon jó, közös klipje a Kaukázus énekesével. A Kaukázus még az a vonal, akik a magyar altert képviselik, így hozzánk is beférnek.

Március 14.: Vizsolyi Lívia
Ákos: - Líviát még Szegedről, az egyetemről ismerem, és több szempontból is fontos nekem a személyisége. Ő megértette, hogy elsősorban a kikapcsolódás miatt jönnek az emberek a koncertekre, ezért az emberközeli kompozíciókat tűzik műsorra, a zenetörténet korszakos remekeiből. Mindez amellett, hogy könnyed kikapcsolódást jelent a koncertje a közönségnek, népszerűsíti a műfajt. Ráadásul a hangszere, a fagott a nagyzenekarokat leszámítva ritkán hallható. Most a Flau Art nevű zenekarával jön. Varga Laura fuvolaművész és Tóth Györgyi oboaművész biztosan vele tart.

Március 22.: Tímár Sára és zenekara
Ákos: - Sárát a Sebő Együttes vokalistájaként láthattuk a Hangversenyközpontban. Ezzel a zenekarával olyan zenei megközelítéseket tesz le az asztalra, amiket ritkán hallhatunk. Zenekara tagjai, Fekete Márton Kispuma és társai nagyon magas kvalitású muzsikusok. Régi vágyam volt, hogy Sárát a saját zenekarával együtt üdvözölhessem Szentesen.

Március 24.: AWS
Matyi: - Az énekesük, Siklósi Örs halála óta most turnéznak először. Nagyon szeretik őket a fiatalok. Bízom benne, hogy nálunk is lesz közönségük!

Április 13.: Szenfőfi Péter Loop Doctors
Ákos: - Szendőfi Peti Magyarország egyik vezető fúziós dobosa, aki nemzetközi szinten is nagyon elismert. Romhányi Áronnal együtt alkotják a Loop Doctors duót. Áron a jazzből érkezett billentyűs, akit érdekel a modern világ is. Elképesztően izgalmas dolgokat művelnek ők ketten úgy, hogy nem marad hiányérzetünk!

Április 20.: Pokolgép
Matyi: - Két évvel ezelőtt nagyon jó bulit nyomtak, és az ő metál stílusuk népszerű Szentesen.

Április 25.: Bálint János – Flash Trió
Ákos: - Világklasszis fuvolistáról van szó. Mint Vizsolyi Lívia, ő is nagyon tudja, hogy mi kell a közönségnek. Ezúttal lesz egy kis meglepetés: spanyol barátaival érkezik hozzánk!

Május a szentesi KultFeszt hónapja
Matyi: - A jelenlegi állapot szerinti biztos téma: a zene plusz a képregény! Az egyik piacvezető cég a Mester-Lab Comics, Labi (Tóth-Laboncz Attila, a Tankcsapda korai felállásából) és Mester Csaba kiadója. Zenei képregényeket adnak ki. Náluk jelent meg Ganxsta Zolee, a Mistery Gang (ők majd koncertet is adnak), a Hooligans, Henry Rollins, vagy a Beatles. Végre Magyarországon is elindult az, ami Nyugaton már ezer éve van. Sőt, elkezdték feldolgozni ebben a formában a Magyar rockzene történetét. A „fő csapás” az ő kiadójuk lesz, a másik pedig a további képregények. Gróf Balázsnak voltak szösszenetei például a Pesti Est hátulján.
Az lehet a KultFeszt alcíme, hogy Lidércek, boszorkányok, sámánok és rockzenészek. A részletes programra térjünk vissza egy későbbi interjúban, amikor már minden a helyére került!

Május 9.: Szecsődi Ferenc – Benedekfi Testvérek
Ákos: - Ugyanaz az emelet, csak másik ajtó! Szecsődi tanár úr a hegedű vonatkozásában világhírű, aki korábban is hatalmas sikereket aratott nálunk, mert mindig a közönség szívébe próbál betalálni. Kérésére most a Benedekfi testvérekkel fog játszani. István zongoraművész, Zoltán hegedűművész. Műsoruk címe: Egy szerelem története.

Május 11.: Sziámi AndFriends
Matyi: - Szeretetszédelgő címmel most jelent meg az új lemezük. Kétség sem férhetett hozzá, hogy elhívjuk őket ez alkalomból. Próbáljuk beilleszteni őket a KultFesztes történetbe, de az Ifjúsági Házban rendezzük meg a koncertjüket.

Május 25.: Molnár Dixieland Band
Ákos: - Nem is tudom, honnan közelítsek ehhez a programhoz. Egyrészt hatalmas szomorúság, hogy elveszítettük Kiszin Miklóst, a zenekar nagybőgősét, akinek más komoly feladatai is voltak pedagógusként, például. Sajnos, már a tavalyi koncerten Bokor Andris ugrott be a helyére. A másik, ami egészen elképesztő: 2024-ben 60 éves a Molnár Dixieland Band, Molnár Gyula pedig 80! Kiemelt koncertünk lévén, azt szeretném, ha a Színházteremben lenne a koncert. Vendég is csatlakozik a zenekarhoz: Falusi Mariann!

Június 21. Fekete Bori – József Attila
Ákos: - Az évad zárása hagyományosan ekkor, a Zene Ünnepén történik. A produkció, a Szeress, ha kedves az életeM lemezen is megjelent. Zenés irodalmi est lesz, válogatás József Attila szerelmes verseiből. Élőben Novák Péter csatlakozik a zenekarhoz. Az anyagot egyébként az én stúdiómban raktuk össze Borival, Varga Kornéllal és Babcsán Bencével. A lemezfelvételen később Kautzky Armand csatlakozott a prózai részekkel. Novák Peti viszont zeneileg is nagyon sokat tud hozzátenni élőben. A zenekar igazi szuper-csapat: Takács Marci bőgőzik, a szólisták: Eredics Dávid és Babcsán Bence fúvós hangszereken, Kuczera Barbi hegedűn. Fekete Márton Kispuma hegedű, Lisztes Jenő cimbalom, Varga Kornél gitár, jómagam ütőhangszereken vagyunk még az együttes tagjai. Nyilván, itt a népi vonal és a mai, modern zene is megjelenik az izgalmas és szép történetben. A tervek szerint ezt a műsort is a színházban fogjuk előadni.

Olasz Sándor