Ma 2024. június 18. kedd, Levente napja van

GABOR VARGA JAZZ TRIO Cool Jazz

Kezdetben volt a hanglemez-történet „bakelit”-korszaka – egyfelől. (Na jó, nem pont, de mondjuk.) A cool jazz kezdete ennél nagyobb biztonsággal köthető Miles Davis The Birth Of The Cool című lemezéhez – másfelől.

E sorok írásakor 2013-at írunk. A „hagyományos” hanglemezt rég felváltotta a CD (piaca immár összeomló-félben van), a cool jazzt pedig rég elsöpörték a mindenkori zenei divatok. Ennek ellenére örömmel jelenthetem, hogy ismét cool jazz szól, mégpedig magyar LP-ről!

Örömmel, mert minőségi muzsikát hallhatunk, mégpedig a neki legmegfelelőbb hanghordozón! Bebizonyosodott – közvetve számomra is -, hogy igenis, jobb hangminőséget képes produkálni a „bakelit”. (Egyik zenész barátom egyszerre indította el a bátyjával ugyanazt a felvételt: egyikük LP-ről, a másikuk CD-ről. A különbség megdöbbentő volt – magasan az LP javára!)

Az itt hallható trió névadója fiatal zongorista. Második lemezük belső borítójára – Varga Gábor minden részletre odafigyelő vallomását követően - egykori tanára, Binder Károly írt méltató sorokat. (A 2009-ben, From The Danube To West címmel kiadott első anyagot kizárólag Japánban forgalmazták.)

A zongorajáték lebegős/levegős, mégis hűvösen elegáns, de a legkevésbé sem kimért, nem távolságtartó, hanem nagyon is spontán. Belső arányai hibátlanok, akár az egyes szerzeményeket teszünk górcső alá külön-külön, akár a lemezanyag egészét. A sokoldalú muzsikus, Csuhaj-Barna Tibor jellemzően „lépegető” bőgőzése minden időpillanatban biztos támasza a zongora hangjainak. Élmény a kettőt együtt hallani, hallgatni! A free jazz-ből átrándult dobos, Jeszenszky György ezúttal mértéktartóan fegyelmezett, mégis kifejezően/kifejezetten izgalmas játékkal rukkolt elő. A korszakos múlt, az intelligens jelen és a biztató jövő zenei találkozása ez. Természetesen, történtek már kísérletek külföldön a cool újjáélesztésére. Ennyire szerethető verzióban azonban aligha!

A lemezanyag egyetlen „hibája”, hogy alig 23 percnyi muzsikát tartalmaz mindössze, de ahogyan mifelénk járja a mondás: jóból kicsit adnak!

olasz