Ma 2019. június 26. szerda, János napja van

JACKIE ORSZÁCZKY & TINA HARROD AZ A38 HAJÓN

Orszáczky Miklós basszusgitáros, énekes nevével fémjelzett magyar rock-jazz formáció, a Syrius félresiklatott történetét egy teljes könyv dolgozza fel. Mi lehetett volna más a címe, mint Széttört álmok a csapat szvit-szerű kompozíciója után. A zenekar tagjai közül alighanem Orszáczky maradt legközelebb emberi-művészi álmai megvalósulásához.

MAJOR BALÁZS Életképek

Valamikor a kilencvenes évek közepén, Hódmezővásárhelyen egy SzaMaBa Trió-koncerten komolyan aggódtam azoknak az embereknek a testi épségéért, akik Major Balázs szólója közben annyira áthajoltak a terem emeleti korlátján, hogy majdnem átestek rajta. Mégis, nekik volt igazuk!

Get No a színházban

Martin Scorsese gondolt egy merészet – nem először karrierje folyamán – és szövetséget ajánlott a Stonesnak egy film elejéig. Nem idegen tőle ez a műfaj: gondoljunk Az utolsó valcerre vagy a Duna TV-n nemrég játszott bluestörténeti sorozatra.

TESLA Comin’ Atcha Live DVD

Emlékszem, amikor majd húsz éve először hallottam a bandáról, a kedvező kritikák ellenére tartózkodóan fogadtam őket, gondolván, ilyen zenekarnévvel képtelenség nem bénának lenni.

MARTON LÁSZLÓ TÁVOLODÓ Folyamatos múlt

Ott lenni mindenütt, ahol történik valami, beszélni mindenkivel, aki számít vagy számítani fog, és megírni mindent. Kevesebbel aligha érheti be, aki zenei újságírásra adja a fejét! Meg is élni belőle pedig - az álmok netovábbja! Marton László Távolodónak ez mind sikerült.

GLENN HUGHES Live In Australia

Amolyan Best Of Glenn Hughest látunk-hallunk ezen a DVD-n, saját dalai mellett Purple slágereket játszik (This Time Around, Mistreated, You Keep On Movin’ Gettin’ Tighter), megidézi a Trapeze-t (Coast To Coast), de egy-egy nóta erejéig a Procol Harum (A Whiter Shade Of Pale) és Moody Blues (Nights In White Satin) szelleme is megjelenik.

Az osztrák-magyar monarchia ragtime-korszaka

Ez az a könyv, amit a magyar jazztörténet ortodox tudorai a legszívesebben söpörnének le az asztalról. A jelzett művelet azonban semmilyen szempontból sem egyszerű.

U2 Popmart - Live From Mexico City

Szerencse, hogy ez egy tíz évvel ezelőtti koncert felvétele. Szerencse, mert itt tartott a U2 karrierjében a hülyeség csúcsán. Jó, hogy ez nem most van, mert azóta láttuk hová érkeztek innen. Ahhoz, hogy ma megint két lábbal a földön járjanak, kellett a Popmart-ban is járniuk.

TÉKA 30 - Jubileumi koncert

Kerek évfordulót DVD kiadásával ünneplő zenekartól elvárná az ember, hogy az egy füzetben tekintsen vissza az eltelt évek történetére, eredményeire.

QUEENSRYCHE Mindcrime at the Moore

A nyolcvanas évek végének egyik hibátlan metal lemeze volt az Operation:Mindcrime, ami ráadásul a stílus zenekarainak is meghozta a kedvét az un. koncept albumokhoz.